Højeloft Vænge – Leddet var lukket

Højeloftgaard flyttede ud på markerne i retning af Farum. I generationer var der problemer, fordi ejerne holdt leddet til markvejen lukket, så hverken præst eller jordmoder kunne komme frem.

En af Værløses mest markante og længste veje lyder navnet Højeloft Vænge og i stykket ved Værløse Bymidte findes endda en stikvej ved navn Højeloftsvej. Men hvor kommer navnet fra? Det undersøgte Hanne Jespersen i Værløse Historiske Forenings årsskrift tilbage i 1991.
Ifølge Hanne Jespersen findes årsagen til det besynderlige stednavn for enden af Højeloftsvej. Det tidligere lokalarkiv lå i huset Ellens Lyst med udsigt over Værløse Bymidte.
På denne grund lå den oprindelige gård med navnet Højeloftgaard. Den var en del af det oprindelige landsbyfællesskab i Lille Værløse. En række gårde lå samlet omkring Værløse Bymidte og havde deres marker i en stråleform ud fra dette punkt.
Alle gårde havde en toft – beliggende et højt sted. Her var det godt at plante urter og den slags. Højeloftgaards navne menes at stamme fra Højetoftgaard. Altså gården på den høje toft.
I 1794 nedbrændte fem gårde i en stor ildebrand. Højeloftgaard var blandt disse gårde. Ejeren genopbyggede gården ude på markerne 300 meter mod Farum
Højeloftgaard var ofte genstand for stridigheder. Ejeren holdt nemlig leddet lukket. Dermed kunne man ikke benytte vejen, når man skulle til og fra Farum, som dengang var samme sogn og delte præst og jordemoder.
I stedet måtte man en omvej på en halv mil over Kollekolle. Det klagede Pastor Aagaard over i 1842, idet jordemoderen kunne komme for sent til en fødsel. Lige lidt hjalp det. Vejen forblev lukket for offentligheden langt op i 1900-tallet.
Her lå Højeloftgaard, indtil Værløse Kommune købte den i 1961 og nedrev den for at gøre plads til det store boligkvarter Nørreskov Park med rækkehuse og villaer hele vejen ud til Skovlinjen.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 kommentarer til “Højeloft Vænge – Leddet var lukket”

  1. Annette Winkel

    Hanne Jespersen udgav sin historie i 1991 i Værløse Historiske Forenings årsskrift og ikke i 1981.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *