Et notat fra advokatfirmaet Bech-Bruun slår fast, at Herlev og Furesø Kommuner ikke har hjemmel til at udstede et påbud om oprensning af Vesterled Sø. Grundejerforeningerne står tilbage med aben.
20.000 tons forurenet slam
Igennem årtier er vandet fra Ring B4 og andre befæstede arealer løbet ned i Tibberup Å og ind i Vesterled Sø. I dag er der samlet 20.000 tons forurenet sediment på bunden af søen. Sedimentet står nu så højt, at vandet fører det med videre af Tibberup Å til Natura 2000-området ved Ravnehus og Ll. Hareskov.
Søen ejes af to grundejerforeninger i Herlev Kommune samt Furesø Kommune. Repræsentanter for grundejerne i området har længe kæmpet for at få Herlev og Furesø Kommune til at udstede et påbud til forsyningsselskaberne HOFOR og Novafos.
Det har fået Herlev Kommune til at bestille en grundig juridisk vurdering af sagen hos advokatfirmaet Bech-Bruun. Nu er notatet offentliggjort. Det fastslår at kommunerne ikke har hjemmel til at udstede et påbud.
I notatet lyder der:
-Der er gældende tilladelser til alle udledninger til den del af Vesterled Sø, som er beliggende i Herlev Kommune.
-Hvis udledningerne sker i overensstemmelse med tilladelserne har udlederne ikke pligt til at oprense søen, og udleder kan derfor ikke påbydes at oprense søen.
-Miljøstyrelsen er tilsyns- og håndhævelsesmyndighed for forsyningernes udledninger. Kommunerne er her alene tilladelsesmyndighed uden hjemmel til at håndhæve.
-Kommunerne er tilsyns- og håndhævelsesmyndighed for øvrige udledninger, herunder Vejdirektoratets og de private udledninger.
I en orienteringssag til Miljø-Klima og teknikudvalget i Herlev Kommuner står der
-Herlev Kommune vil derfor afslutte dialogen med repræsentanterne for Vesterled Sø og oplyser grundejere, forsyningsselskaber, Furesø Kommune og Miljøstyrelsen om, at Herlev Kommune ikke kan foretage sig yderligere i forhold til oprensning og påbud om oprensning.
Ejerne sidder tilbage med Sorteper
Med notatet fra Bech-Bruun er sagen reelt gået i hårdknude. Ingen betvivler, at søen er forurenet. Ingen betvivler, hvor forureningen er kommet fra. Men lovgivningen gør, at HOFOR og Novafos kun må bidrage til oprensning, hvis det er pligt til dette i lovgivningen eller ved påbud fra en myndighed.
Den rette myndighed er altså fundet. Det er Miljøstyrelsen.
– Vi har haft en heftig dialog med Miljøstyrelsen. De har fået alle oplysninger. Vi får ikke noget klart svar, siger Svend Aage Eeg fra Grundejerforeningen Vesterled Sø.
Tilbage står så, at grundejerne selv kan betale for oprensningen. Det forventes at koste et sted mellem 15 og 20 mio. kr. Svend Aage Eeg ser ikke det som en realistisk mulighed, da borgerne i begge kommuner allerede har betalt for oprensningen gennem vandafgifter.
– Vi har betalt for en oprensning af Vesterled Sø gennem vandafgifter til forsyningsselskaber, og så har de efterladt så store mængder forurening i vores sø, siger Svend Aage Eeg.
Han har beskæftiget sig med sagen i 10 år og har set biodiversiteten forsvinde fra den smukke sø. Det er ikke så underligt.
Civilingeniør Thomas Aabling fra firmaet Aabling Vandmiljø har undersøgt søen.
Analyseresultaterne viser at sedimentet er forurenet med olie i klasse 4, og med cadmium i klasse 3. Samlet set er sedimentet forurenet i højeste klasse – klasse 4, og belaster Tibberup Å nedstrøms recipienter med en væsentlig belastning.
Det sorte sediment i Vesterled Sø løber videre nedstrøms via Tibberup Å – 35 km videre til Roskilde Fjord.
Slammet Består af olie, tungere kulbrinter, bly, cadmium, nikkel og zink etc.