Furesø Kommune vil genoprette naturen ved Baunesletten og binde naturarealerne sammen på tværs af ejergrænser.
Et forslag fra DN Furesø er blevet til et projekt for Furesø Kommune. Det handler om at skabe et sammenhængende naturområde fra Baunesletten i Værløse igennem Ryet Skov, Sortemosen og Præstemosen til Præstegårdsjorderne i Farum.
I den forbindelse har Furesø Kommune sat gang i processen for Baunesletten. Området har tidligere været udsat for stridigheder. Tilbage i 1970´erne blev der opført en golfbane uden de nødvendige tilladelser. Hundelufterne nægtede at overlade området til golfspillerne, så der blev efterladt høm-hømmere på greens. Skovrider E. Laumann Jørgensen trak stikket på golfbanen, da de forsøgte at lave endnu en hul ude i Sækken.
I starten af 2000-tallet var der et forslag om indhegning til fordel for græssende dyr. Det udløste voldsomme protester. Det endte med en lille indhegning ved Sækken.
Nu kommer så næste runde. Det sker i kølvandet på biodiversitetskrisen.
– Den biologiske mangfoldighed er i tilbagegang, og biodiversiteten er under pres. Furesø Kommune har som 2030-mål, at vi skal passe på vores natur, samt at øge biodiversiteten. Eksperter i biodiversitet peger på, at store sammenhængende naturområder med vild og selvforvaltende natur, hvor store planteædere græsser året rundt, er en del af løsningen.Furesø Kommune vil genoprette naturen ved Baunesletten og binde naturarealerne sammen på tværs af ejergrænser – for naturen kender ikke til grænser,, skriver Furesø Kommune i indkaldelsen til borgermødet den 2. april kl. 18.30 til 20.30 på Furesø Rådhus.
Byrådet har afsat midler til projektet, og i planlægningsfasen arbejder forvaltningen på at afklare arealafgrænsninger, hegnslinjer og valg af dyr. Projektet indebærer også et samarbejde med blandt andre Skolelandbruget, lokale foreninger og frivillige.
Tilmeldingsfrist senest den 27. marts
Borgermøde om græssende dyr på Baunesletten
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest
4 kommentarer til “Borgermøde om græssende dyr på Baunesletten”
Glimrende projekt
Furesø Kommune kunne jo osse lade være med at give byggetilladelser til alle grønne pletter i Kommunen. Tror det vil få mindst ligeså stor betydning for biodiversiteten.
Græssende store dyr er ensbetydende med indhegning. Altså vil borgernes adgang til Bavnesletten blive begrænset. Mange borgere bruger området til hundeluftning ski- og slædekørsel, løb og andre fritidsaktiviteter.
Der er dog en brugbar løsning som bl.a. bruges af bønderne i Schweiz, i bjergene.
De udser sig et område med græs, hvor de indhegner området med plastikspyd i mellem hvilke de trækker en elektrisk ledning der får strøm fra et batteri. Når området er afgræsset fjernes spyddene til et andet egnet sted, hvor dyrene flytter med.
På den måde bliver der plads til både dyr og mennesker.
Jeg håber der vil være information fra forskellige fagpersoner, til sådan et møde? Jeg kan ikke se hvem der deltager som taler?
I de områder i landet, hvor informationen har været udelukkende fra tilhængere af projekter som disse, har den lokale modstand vist sig efterfølgende at blive meget voldsom. Borgerne har følt, at de er blevet ført bag lyset, hvad de jo også er, når der ikke er debat og inddragelse af eksperter fra både for og imod.
Eksperter og forskere på natur og biodiversitet er tydeligvis ikke enige om hvad der vil give øget biodiversitet. Men de er enige om, at der for tiden ikke er noget der kan bevise, at man får øget biodiversitet ud af at hegne heste, køer og andet inde og andre (heriblandt mennesker), ude.
Vi er jo mange som vil det bedste for naturen, men da metoderne og omfanget er både uafprøvede, kolossale i omfang og uoprettelige, skaber det utryghed.
På Facebook er der sider som biodiversitet.dk, hvor tilhængere af Naturnationalparker, indhegninger og andet debatterer, og på facebooksiden “bevar de danske skove” eller “fri natur” hvor modstandere/tvivlere deler viden og erfaring – kan alle gå ind og læse mere og stille spørgsmål. Debattonen er blevet noget hård mellem tilhængere og modstandere, desværre. Mere end nogensinde er det vigtigt at give plads og lytte til begge sider, er min holdning.
Jeg læser, at en af de største fortalere for indhegningskonceptet, Rasmus Ejnæs, udtaler, at det bliver spændende, – at det er et stort eksperiment at fælde skovene og sætte dyr bag hegn. Han anerkender, at der ikke er evidens for at det virker…..
På den baggrund, ville jeg, hvis jeg var lokalpolitiker, ikke bruge så mange af borgernes penge, men lige spise brød til, og se hvordan forskningen på området vil falde ud henover de kommende år…
Der er lukket for kommentarer.