Hareskov Station – grundlaget for en villaby

Hareskov Station i 1906, da Slangerupbanen åbnede. Foto: Furesø Museer & Arkiver.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at området vi i dag kender som Hareskovby for mange år siden var kendt som et vildt, utæmmet område med uforsonlige beboere i de ganske få huse- og jordhuler.
Værløsebønderne havde hver deres jordlod i De Tusind Søers Land, som det blev kaldt. Her drev de kvæget ud til græsning.
Alt det ændrede sig, da loven om Slangerupbanen stod til vedtagelse. Journalisten Michael Skandrup øjnede en god forretning og opkøbte grunde i området. Han forregnede sig imidlertid. Anlægget af jernbanen tog længere tid end forventet. Han gik konkurs, men er foreviget med vejnavnet Skandrups Allé.
Slangerupbanen blev indviet i 1906, og Hareskov Station blev hurtigt et attraktivt område til skovture. Michael Skandrup havde sat gang i anlægget af Hareskovpavillonen på højen over Hareskov Villaby, som ganske langsomt skød frem.
Københavnerne strømmede til Hareskov Station, hvor de blev modtaget med hornmusik og eskorteret til Hareskovpavillonen, inden turen gik hjem ved nattetide.
Else Marie Christensen blev ansat som stationsforstander i 1906 og beklædte denne stilling frem til 1948. Hun måtte ofte holde toget tilbage, fordi de fulde københavnerne skulle med. De blev drevet ind i togvognene med gedigne skideballer.
Else Marie Christensen tjente selv en god skilling ved at lave en iskiosk ved Hareskov Station, som hun drev med datterens hjælp.
Den 177 kvadratmeter store stationsbygning havde i enden mod København plads til et stationskontor mod banen og et lille postlokale mod vejen. Disse lokaler stødte op til en -også- lille gennemgående ventesal i bygningens bredde. Hertil udgang til gårdspladsen og trappe til første sal, hvor der oprindelig var en lille beboelse for stationspersonalet, langs med banelegemet lå der en svinefold. På den anden side af banen blev der i 1926 anlagt et savværk. Hareskov Savværk lå her frem til 1971 og havde eget sidespor. I sydenden af stationen lå der frem til slutningen af 1960´erne et overhalingsspor.
Den smukke gamle stationsbygning blev landskendt, da DR i starten af 1970´erne lavede TV-serien: Tyllefyllebølleby Banegård. Her fulgte man livet i den gamle stationsbygning. Hans Christian Ægidius spillede stationsforstander, Jytte Abildstrøm var damen og Gotha Andersen var vittighedsfortæller med den ikoniske slutreplik: Og hvad kan vi så lære af det?
Den gamle stations dage var talte. Staten elektrificerede banen og indførte S-togsdrift. I 1971 blev Hareskov Station reduceret til billetsalgssted og ved elektrificeringen i 1977 blev det klassificeret som et trinbræt. Stationsbygningen blev revet ned den 10. august 1977.

Hareskov Stations Iskiosk gjorde det muligt for stationsforstander at tjene en ekstra skilling. Foto: Furesø Museer & Arkiver.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 kommentarer til “Hareskov Station – grundlaget for en villaby”

  1. Benny Kühnell

    Jeg var på stationen i 1958 og min mor købte is til mig i kiosken.
    Underligt men rart at gense.

Der er lukket for kommentarer.