”Danmark dejligst Vang og Vænge”
Præsten Laurids Kock skrev ca. 1675 verset Danmark dejligst Vang og Vænge”. I 1811 satte Povl Edvard Rasmussen melodi til verset. Ti år senere blev sangen berømt, da den var en del af et teaterstykke af Adam Oehlenschläger. Sangen betragtes som Danmarks første nationalsang.
Povl Edvard Rasmussen er en markant skikkelse i Farums historie. Ikke mindst fordi han efterlod sig 17 dagbøger skrevet i et selvopfundet stenografisystem. Dagbøgerne opbevares på Rigsarkivet. Derfor kendes Povl Edvard Rasmussens livshistorie så godt. I bund og grund en ulykkelig skæbne.
Han var søn af gårdejer Rasmus Nielsen, men faderen døde da Povl Rasmussen var blot otte år gammel. En god ven af Pastor Kampmann syntes godt om den unge Povl og tog ham til sig.
Edvard Storm satte Povl i Efterslægtens Skole og bekostede hele hans uddannelse. 25 år gammel tog Povl Edvard Rasmussen juridisk embedseksamen med første karakter og blev efterfølgende ansat som auditør i Søværnet og asessor ved Københavns Fattigvæsen. Povl Edvard Rasmussen blev såret i benet under Københavns bombardement i 1807 og brød sig i det hele taget ikke om sin tilværelse i hovedstaden.
I 1809 indsendte han sin afskedsbegæring. Det blev til 300 rigsdaler årligt i ventepenge og en skidt anbefaling.
I 1815 vendte han hjem til Farum, hvor han flyttede ind på adressen Kaalundsvej 2B. Her boede han i 45 år og blev en del af selskabslivet i Farum, hvor han var i familie med de fleste og arbejdede som privatlærer på Farumgård. Han var en flittig gæst hos Pastor Aagaard, hvor en række unge kunstnere sværmede. I den forbindelse skrev Povl Edvard Rasmussen melodien til H.V. Kaalunds Farum-Sangen.
Povl Edvard Rasmussen forblev ungkarl hele sit liv, men de lokale rygtesmede fortalte om en affære med en ugift frøken på Farumgård. Hun blev syg og sengeliggende og kort efter mølleren et nyfødt barn. Frøkenen skulle giftes med en adelsmand og sådan blev det.
Povl Edvard Rasmussen levede et sparsommeligt og mere eller mindre depressiv tilværelse frem til 1860. Her blev han tildelt Dannebrogordenens Ridderkors. I juli samme år tog han sit eget liv ved at hænge sig i vinduespartiet i huset.
Kilder: www.farumlokalhistorieforening.dk
Karl Larsen. Notat om Farums Historie.