Stentanken – tyskernes bizarre mindesmærke

Stentanken troede majestætisk på toppen af en bakke over Søndersø indtil slutningen af 1970erne.

Den tyske besættelsesmagt udbyggede Fliegerhorst Værløse under 2. verdenskrig og har efterladt mange mindesmærker. Det vel nok mest bizarre står ikke længere.
Flyveplads Værløse blev ikke brugt til at sende fly afsted på operationelle manøvrer, men var i stedet skole for de tyske piloter. Fliegerhorst Værløse var derfor ikke et oplagt mål for de allierede flyvere, det blev blot til tre mindre angreb i løbet af besættelsens fem år.
Ikke desto mindre frygtede tyskerne, at der en dag ville komme et større angreb. I landskabet ned mod Søndersø blev der indrettet flyverskjul til lastvognene med brændstof. Enhver kan se skjulene i skoven ind mod Flyvestation Værløse, når man går en tur rundt om Søndersø, hvor man også kan beskue tyskernes bierstube.

Det underjordiske forsvarsanlæg
Hvad de færreste har set, er det store forsvarsanlæg inde bag flyverskjulene. Tyskerne gravede løbegange i stor stil. Det mest er underjordisk, men hvis man går ind i området bag Naturstøttepunkt Hjortøgård kan man finde en enkelt åben løbegrav. Hele anlægget er 150 gange 150 meter stort.
Tyskerne ønskede naturligvis også at forvirre fjenden. På en lille høj ud mod Søndersø blev der opført en attrap af en tank. Tyskerne gjorde arbejdet ordentligt. De nøjedes ikke med papmache eller den slags. Næh, attrappen blev bygget af mursten med et kanontårn af brædder. I folkemunde fik den navnet ”Stentanken”.
I årene efter besættelsen blev området brugt til øvelser. Såvel kampøvelser som redningsøvelser. Stentanken blev stående på sin plads i mange årtier, men efterhånden forsvandt bid for bid. I slutningen af 1970erne var den endegyldigt borte.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder