Farumbøgen – Overlevede intensiv skovdrift

Farumbøgen trives bedst omkring Præstemosen ved Farum Sø, men er også blevet plantet ud ved Furesøstien langs Furesø.

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men to af skovene i Farum rummer træer af en ganske særlig støbning.

Næsten 300 år gamle træer
Ved Kaffehøj i Farum Lillevang og Gretheshøj ved Farum Sø findes sprællevende og ældgamle eksempler på Farumbøgen.
Disse træers gener kan føres tilbage til lokal proveniens. Træerne ved Kaffehøj er fra ca. 1786 og de ældste træer ved Farum Søs nordvestlige bred er endnu ældre, fra ca. 1736.
Det er interessant, fordi man i 1764 indførte skovdrift i de kongelige skove. Fra dette årstal blev der kun plantet bøgetræer med udenlandsk proveniens i de kongelige skove.
Farumbøgene er derfor ubesmittede – de er af ren lokal oprindelse.
Lisbet Heerfordt fra DN Furesø forklarer på foreningens hjemmeside om fænomenet:
– Dette er interessant af to grunde, dels fordi lokale provenienser anses for at være sikrest at anvende, hvis man vil etablere en sund og modstandsdygtig ny bevoksning, dels ud fra en betragtning om bevaring af genmaterialet af hensyn til biodiversitet.
Farum Kommune tog sig godt af Farumbøgene. Der var endda planer om at indsamle frø på Gretheshøj og lade Birkholm Planteskole fremdrive Farumbøge med henblik på salg til landskabsformål, men det blev opgivet. Farum Kommune drev i stedet en kommunal planteskole til formålet. En 4. klasse fra Solvangskolen indsamlede bog på Gretheshøj. Frøene blev sået, og Farum Kommune drev i en årrække – to forskellige steder i kommunen planteskole for Farumbøgene.
I dag findes Farumbøgen kun i naturen. Især Gretheshøj og Grethesholm, langs Farum Sø er Farumbøgens kerneområde, men det er også lykkedes at dem plante langs søbredden i området ved Høje Klint.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder