Aperol Spritz er et hit overalt

Aperol Spritz serveres typisk i et højt ballonglas. Foto: Charlotte Søllner Hernø.

Aperol Spritz er på få år blevet det store hit som sommerdrink over hele verden og også i Danmark. Der er er dog ikke tale om en spritny opfindelse, men derimod om en aperitif, som er blevet nydt i årtier serveret i forskellige typer af glas.
Af Charlotte Søllner Hernø
Hvis man tror, at cocktail-drinken Aperol Spritz er et forbigående fænomen, så tager man fejl. Aperol serveret som en spritz er populær overalt på barer, caféer og restauranter, ligesom den stærkt orange likør fås i alle supermarkedskæderne og mange andre steder.
For forståelsens skyld er Aperol er en bitter apéritif-likør med et alkoholindhold på 11 %. Den har en bittersød smag, der stammer fra både søde og bitre appelsiner, ensianrod, kinabak samt urter og blomster. Den præcise opskrift er dog hemmelig.
Historien bag Aperol og blandingen med Prosecco eller anden mousserende vin samt vand går længere tilbage end man umiddelbart skulle tro. Spritz stammer tilbage fra begyndelsen af 1800-tallet, da det nordlige Italien var kontrolleret af det daværende Østrig-Ungarn. Soldater og besøgende fra andre dele af imperiet fandt efter sigende italienske vine for kraftige og fortyndede dem med et stænk vand, som på tysk kaldes spritzen. Først almindeligt vand og senere med soda, dvs. vand med bobler. Efterhånden blev opskriften udviklet til også at indeholde likør.

Udvikling til elegant aperitif
I 1912 arvede de to brødre Luigi and Silvio Barbieri deres fars likørfirma i Padova i Italien og efter syv års eksperimentering, så Aperol dagens lys. I 1920’erne og i 1930’erne blev Aperol på grund af den lave alkoholprocent markedsført til folk, der gerne ville beholde den slanke linje. Aperol Spritz var udbredt i Po-dalen, det vil sige i bl.a. Padova, Venedig, Treviso og Vicenza. Ifølge Roberto Pasini, som i 2013 udgav en mindre pamflet med titlen ”Guida allo spritz”, var den velsmagende drik særligt populær blandt gamle sømænd og alkoholikere, som yndede at knalde glasset ned i bardisken, hvorfor den også blev serveret i et mere rustikt glas, en såkaldt tumbler.
I 1980’erne var Aperol fortsat billig og meget udbredt i regionen og i 1990’erne blev den populær blandt også unge studerede. Som følge af en intensiveret kommunikation, der fik en mere kosmopolitisk og international dimension, blev kendskabet til Aperol bredt ud også udenfor Italien.
I 2013 blev Aperol opkøbt af Gruppo Campari, som fortsatte den internationale branding af Aperol Spritz og nu – som et genialt træk – serveret i et elegant ballonglas på stilk. Resten af fortællingen er en veritabel succeshistorie for brandet.

Kilder: www.aperol.com, www.townandcountrymag.com, www.bbc.com, www.tuscanynowandmore.com m.fl.

Opskrift:
Tre dele Prosecco hældes i et stort ballonglas med isterninger. Dernæst tilsættes to dele Aperol og en del danskvand med bobler. Rækkefølgen medfører en liflig boblen. Traditionelt skal der en oliven i glasset, men mere almindeligt er en skive appelsin.

Nogle steder serveres en Aperol Spritz i mere rustikke, men mindre elegante glas. Foto: Charlotte Søllner Hernø.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder