Ballings diskrete hyldest til slagne flyvere

Løjtnanterne Godtfredsen og Brodersen i deres biplan, som blev skudt ned den 9 april. Foto: Furesø Museer & Arkiver.

Indimellem genudsendes Erik Ballings pragtfulde film om Olsen-Banden. De fleste af os kender og elsker figurerne.
I ”Olsen-Banden på sporet” møder man de to hyggelige jernbanefunktionærer Godtfredsen og Brodersen spillet af henholdsvis Paul Hagen og Helge Kjærulff-Schmidt.
Deres fredsommelige og strukturerede dagligdag afbrydes abrupt, da Børge dukker op som jernbaneelev med en bagtanke om at hjælpe Olsen-Bandens snedige kup.
Godtfredsen og Brodersen er også navnene på de to danske løftnanter, som blev skudt ned og dræbt af tyske Messerschmidt-jagere, da deres rekogniseringsfly var ved at lette fra Værløse Flyveplads den 9. april 1940. Deres fly var kommet 50 meter op, da det blev beskudt og havarerede på en pløjemark.
Den dag i dag finder man en mindesten for Godtfredsen og Brodersen foran den tidligere administrationsbygning på Flyvestation Værløse, Slottet.
Det virker som et besynderligt sammentræf, at Erik Balling brugte de samme navne i den danske filmklassiker, men forklaringen er ganske enkel. Erik Balling aftjente nemlig sin værnepligt på Flyvestation Værløse og kendte derfor så udmærket historien om de to løjtnanter.
Det er mesterinstruktørens diskrete hyldest af de slagne flyvere.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest