Bryggeri Skovlyst – Olsens vilde sats fejrer 20-års jubilæum

Trine Høpfner og Kim Jensen fejrer Bryggeri Skovlysts 20 års jubilæum med en stor fest lørdag den 17 august.

Lørdag den 17. august 2024 fejres Bryggeri Skovlysts 20-års jubilæum med en fest. Manden bag projektet, Jan Olsen, gik bort i 2019. I dag driver datteren Trine Høpfner stedet. Det er som om, at Jan stadig sidder ved sit stambord.
Jan Olsen var entreprenør og pokerspiller. Han tjente i flere omgange en formue og tabte den igen. I 2003 havde han samlet en god slat penge. Fra vinduerne i huset på Elmekrogen kunne han skue hen til det efterhånden renoveringsværdige traktørsted Skovlyst. Noget måtte gøres. Jan Olsen fik en idé.
I dag drives Bryggeri Skovlyst af Jan Olsens datter Trine Høpfner. Hun erindrer ganske glimrende den periode, hvor Jan forsøgte at erhverve grunden på hjørnet af Skovlystvej/Ravnehusvej. Hun var ganske ofte med til aftensmad hos Jytte på Skovlyst.
– Jan lavede en charmeoffensiv overfor Jytte, som havde Skovlyst. Hun har et stort hjerte og havde taget mange mennesker ind, men man havde en følelse af, at hun ikke kunne rumme det mere. Jan tog flere gange familie og venner med til aftensmad hos Jytte. Vi spiste mange wienerschnitzler, fortæller Trine Høpfner med et smil.
I 2003 lykkedes det Jan at få overtalt Jytte til at sælge.
– Min far kunne se potentialet i stedet. Han havde en idé om, at det skulle være et samlingspunkt for byen. Og så havde han en drøm om at brygge øl, fortæller Trine.
Jan Olsen købte grunden, men ramte hurtigt en stor forhindring. Han havde troet, at byggeriet af Bryggeri Skovlyst kunne finansieres ved at lave et par byggegrunde. Værløse Kommune sagde nej til den plan med henvisning til skovbyggelinjen. Der var ikke noget at hente der.
I stedet satte Jan sin formue i projektet. Byggeriet startede om vinteren, og snart kom en regnvandsskylle af en anden verden. En nat måtte Jan og vennerne stå nede i udgravningen til kælderen og afstive siderne med bjælker for at forhindre en sammenstyrtning. Men det gik.

Jan Olsen fik sit bryggeri. Foto: Bryggeri Skovlyst.

I sommeren 2004 begyndte det nye Bryggeri Skovlyst at tone frem. Lokalbefolkningen modtog det med begejstring, da dørene første gang slog dørene op i august 2004. Man var dog først rigtig klar i november måned.
-Min far havde en drøm om at brygge øl. Han ramte trenden med mikrobryggerier. Han var med i et iværksætterprogram på TV2. Det var sammen med Nørrebro Bryghus, så det var virkelig en del af tidsånden, siger Trine Høpfner.
I det hele taget ramte Jan Olsen plet med rigtig mange ting, men han kastede også et ufatteligt stort antal bolde op i luften og kunne ikke gribe dem.
– Jeg havde fra starten sagt, at jeg ikke ville være en del af Bryggeri Skovlyst. Jeg var ved at stifte min egen familie. Men efter tre år ringede Jan til mig. Han kunne ikke overskue det mere og bad mig om at være med, for at styre økonomien, fortæller Trine med et smil.
For hun blev mødt af et virvar af ansatte. Der var ansat syv i administrationen og tre bryggere. Der gik ikke længe, før Trine var den eneste i administrationen. Der blev ryddet op. Ude i køkkenet mødte hun dog styrken og roen i form af køkkenchef Kim Jensen. Han havde været med siden november 2004 og har været et stabilt omdrejningspunkt igennem alle årene.
– Kim har været en uvurderlig støtte både for min far og jeg, siger Trine Høpfner.
Der var brug for stabiliteten i køkkenet. For andre steder i virksomheden var der gang i for meget på en gang.
– Min far byggede noget utroligt stærkt i form af Bryggeri Skovlyst, men han var også lidt af en gøgler og satte utroligt mange ting i gang. Det kunne han ikke passe alt sammen. Han var iværksætter, men ikke en, der driftede tingene. Det var historien om succesen, der gik alt for hurtigt, forklarer Trine Høpfner.

Brygstuen står centralt i Skovlyst.

De store bølgeskvulp.
Trine kom til i tide. For et år senere blev verden lagt ned fra dag til dag. Finanskrisen blæste restaurationsbranchen omkuld. Firmaer aflyste bookinger med en dags varsel med henvisning til manglende omsætning.
– Det var godt, at vi havde fået styr på det hele inden finanskrisen. Vi klarede os helskindet igennem. Det gik fra, at folk gav den fuld skrue til, at man levede et normalt liv uden fest og farver.
Det blev også til en skilsmisse med den dygtige brygmester, som var med til at stifte Skovlyst. han stiftede sit eget bryggeri og sælger varerne i supermarkederne. Men det var ikke Jan Olsens plan, derfor blev det til et brud, som begge parter klarede fint. Bryggeri Skovlyst har de sidste tre år haft den gamle brygger, Anders Aastrøm, som en dygtig og stabil brygmester.
Heller ikke corona-nedlukningerne kunne blæse Bryggeri Skovlyst omkuld.
– Vi havde en økonomisk buffer, og den brugte vi under corona-nedlukningerne. Da verden åbnede igen, fik vi en fantastisk start. Vores gæster er utroligt loyale. Hareskov-borgerne føler, at de nærmest har en andel i Bryggeri Skovlyst. Det er utroligt at opleve, siger Trine Høpfner.

Trine: Savner min far
Jan Olsen var en stor del af Bryggeri Skovlyst. Hans skæve indfald og fantastiske værtskab skabte en fællesskabsfølelse omkring stedet, men han blev mere og mere svækket af sygdom. I sommeren 2019 blev han indlagt. Den 7. december 2019 gik han bort. En uge før bestille han sig en Maserati!
– Vi savner hans skøre indfald, som kunne få alt og alle helt op i røde felt. Jan var en stor del af Bryggeri Skovlyst. Indimellem er det som om, at han stadig sidder ved sit bord over i hjørnet og kigger på os, siger Trine Høpfner.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest