Det nye stiforløb i Farumgårds park får hårde ord med på vejen fra Landsforeningen Bygnings & Landskabskultur. Netop denne forening udpegede i 2021 Farumgårds barokhave som en af de 16 mest betydningsfulde haveanlæg i Danmark, fordi haven endnu er struktureret efter de barokke idealer, som gården blev skabt efter i første halvdel af 1700-tallet.
Nu er barokhaven omfattet af et stiforløb med indhegning. Det er resultatet af Fredningsnævnet afgørelse, hvor den offentlige adgang til parken fastsættes og hvor ejeren Kresten Bergsøe, på Furesø Kommunes foranledning, får mulighed for at omlægge stiforløbet, så det ikke løber igennem gården, men igennem barokhaven. Denne mulighed har han valgt at udnytte.
– Vi mener, at de nye dispositioner forringer muligheden for at opleve barokhavens bærende symmetriakse, og at de skæmmer havens æstetik, skriver Iben Bækkelund Jagd, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur til Furesø Kommune og fortsætter:
– Vi har besigtiget Farumgaards haveanlæg i efteråret 2023 og må med meget stor beklagelse konstatere, at den nye indhegning i voldsom grad påvirker den æstetik og symmetri, som er så væsentlig for haveanlæggets udtryk. Hverken midteraksen eller den barokke trappe kan nu opleves rent. Det finder vi meget beklageligt. Det er vores forståelse, at endnu flere hegnspæle tænkes sat op, og det vil i yderligere grad forringe havens oplevelsesmæssige værdier for offentligheden, vurderer Iben Bækkelund Jagd.
Foreningen opfordrer til at tage sagen op til fornyet overvejelse og helst flytte stien væk fra barokhaven.
Artiklen fortsætter under billedet
Carpens: Jeg kan godt forstå frustrationerne
Byrådsmedlem Lars Carpens (V) forstår så udmærket foreningens kvababbelser.
– Fredningsnævnet valgte at prioritere offentlig adgang fremfor at beskytte og bevare barokhaven. Fredningsnævnet har ved en afgørelse for 15 år siden afvist en linjeføring nord om barokhaven. Nu vælger man så en stiføring durk igennem den. Jeg kan godt forstå, at landsforeningen By & Land er kede af situationen. Det har aldrig været meningen med fredningen at ødelægge barokhaven. Men det er svært at gøre noget ved det nu, siger Lars Carpens.
Furesø Kommune: Den eneste mulige sti
Borgmester Ole Bondo Christensen og udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) svarede foreningen den 14. februar.
– Den reviderede fredningsafgørelse fra 2021 fastholder det stiforløb gennem Farumgård for offentlighedens adgang, der blev fastlagt med fredningen i 1949. Fredningsafgørelsen giver dog mulighed for, at ejer kan vælge et alternativt stiforløb langs barokhavens øst- og nordside i stedet for det hidtidige forløb gennem Farumgårds længer. Andre stiforløb er således ikke mulige, fastslår de i svaret.
Det skulle være ejerens ønske, at stieforløbet ser ud, som det gør.
– Ejer har valgt det alternative stiforløb langs barokhaven for offentlighedens adgang. Efter ejers ønske har Furesø Kommune opsat et midlertidigt trådhegn og to trælåger langs stiforløbet. Kommunen har samtidigt tilkendegivet, at der kan blive tale om en tilretning af hegningen netop for at sikre helhedsindtrykket af barokhaven og dens landskabelige sammenhæng, skriver borgmesteren og udvalgsformanden i svaret.