
Af Niels Bjerre-Degn, Lene Bang og Bettina Ugelvig (A)
I aften på byrådsmødet skal vi tale om initiativer, der kan fremme valgdeltagelsen i Furesø kommune.
Vi bryster os normalt af, at valgdeltagelsen er høj i Furesø – og det er den. Men kigger man nærmere på tallene, er der markante forskelle på valgdeltagelsen afhængig af, hvor du bor i Furesø, og hvor gammel, du er.
Ved Kommunalvalget i 2021 stemte 85,29 procent af de stemmeberettigede i Hareskovby, det er superflot og den højeste stemmeprocent i hele Furesø. Men I andre bydele af kommunen er stemmedeltagelsen næsten halvt så stor som i Hareskoven.
Der er også stor forskel på valgdeltagelsen afhængig af, hvor gammel du er. Ved kommunalvalget i 2021 lå valgdeltagelsen blandt de 22-29-årige i Furesø på 46 procent, mens den for de 70-79-årige lå på 84 procent.
Vi skal have valgdeltagelsen op, så den bliver høj i alle vores bydele og aldersgrupper. Det er sådan, vi får et velfungerende demokrati, hvor alle interesser kommer til orde. Det er helt afgørende for sammenhængskraften i vores samfund.
Vi har en stolt tradition for at tage ud til ældre og borgere med handicap, så de også kan deltage i valghandlingen. Op mod næste kommunalvalg i efteråret vil vi gøre en ekstra indsats for at få endnu flere med. Vi vil samarbejde med ungepanelet, tale om valg og demokrati i skoler og daginstitutioner, bruge SMS-tjenester og også forsøge os med valgbusser.
Nogle har fremstillet forslaget med valgbusser som et forsøg på at få fat i borgere med en bestemt politisk Holdning.
Men helt ærligt hvor ved de fra, hvad de borgere, der i dag ikke stemmer, vil stemme på? Og hvor demokratisk er det, at man ikke vil hæve valgdeltagelsen af frygt for, hvad det kunne betyde politisk.
Vi kunne stole på vælgerne og samarbejde om at hæve valgdeltagelsen.