Debat: Fremtidens Foreninger – et spørgsmål om digitalt samspil

Per Frost Henriksen. Formand DGI Nordsjælland.

Af Per Frost Henriksen Formand i DGI Nordsjælland
Det forpligter at være foreningernes forening. Det er os, som skal være med til at klæde landets foreninger på til fremtiden. Os i DGI, som fortsat skal styrke fundamentet for ’Forenings Danmark’ og i fællesskab gøre vores foreninger endnu mere vedkommende, inkluderende og mangfoldige for at gribe fremtidige generationer.
Der er allerede mange gode takter. Det viser bl.a. stigningen i medlemstal for DGI på tværs af landet med al tydelighed. I DGI tilbyder vi alsidige aktiviteter som indvier danskerne i et inkluderende fællesskab, hvor man føler sig velkommen og tryg.
I tæt og konstant samarbejde med bl.a. kommunerne og de mange tusinde frivillige ildsjæle formår vi i DGI at danne en fælles dagsorden for flere i bevægelse med unikke, lokale opfordringer til at tage del i foreningsfællesskabet.
Men på visse områder halter vi lidt efter udviklingen i samfundet.
Højest på agendaen står digitalisering og kunstig intelligens, og det med god grund. Også i foreningslivet bør vi rette blikket mod, hvilken betydning AI kan få for vores dagligdag, vores rutiner – på godt og ondt. Som Erhvervsministeriet skrev i starten af året, følger der også ansvarlighed med det store potentiale.
Ved første øjekast kan teknologien tilmed virke fjern og måske ligefrem irrelevant for den enkelte forening. ”Hvad har det med os at gøre?”, vil man måske spørge ude i foreningerne. Her får vi som foreningernes forening en yderst vigtig rolle i at rådgive, sparre og informere om ansvarlig brug af teknologier som AI til at fremme processer i det daglige.

Et digitalt samspil
Hvis DGI vil nå ud til endnu flere danskere, få de nye generationer indviet i foreningslivet, skabe bedre oplevelser for vores medlemmer og sætte mere tid af til den medmenneskelig kontakt, væk fra papirnusseriet, er vi nødsaget til at omfavne teknologien under forudsætning af kyndig vejledning.
I DGI Nordsjælland har vi bl.a. fået råd fra eksperter på området, som var med under Årsmødet til at få gang i dialogen om, hvordan AI og den digitale sfære påvirker vores liv, hvordan den har potentiale til at forbedre og supplere foreningslivets kerneværdier, men også hvordan vi via en kritisk tilgang bedst muligt sikrer trivsel og sunde relationer.
Det er i samspil med foreningerne, at vi kan finde nøglen til at arbejde smartere med brug af nyere teknologier. Vi må sande, at det også kræver kompetencer udefra, som kan hjælpe os med at omdanne traditioner til taktik og indføre nye tankegange. For vi er nødt til at lære at kombinere traditionerne i foreningslivet med moderne muligheder, hvis vi i DGI vil skabe endnu stærkere rammer for vores idræts- og motionsaktiviteter.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest