Debat – Fruegårdsagen er blevet elendigt håndteret

Af Charlotte Søllner Hernø.
Fruegård har indtil for relativt kort tid siden fremstået som en særdeles smuk og velbevaret trelænget gård, hvor alle tre bygninger er registreret med en bevaringsværdi på 3 efter SAVE-metoden og den har siden 2017 været optaget i Furesø Kommuneplan som bevaringsværdig.
I dag fremstår Fruegård vandaliseret i uhyggelig grad, hvilket to parter er ansvarlige for. Furesø Kommunes forvaltning har vist sig at være inkompetent uden styr på lovgivningen, hvorfor politikerne også er blevet fejlinformeret, mens ejeren af ejendommen med 18 Ha landbrugspligtig jordtilliggende har udvist fuldstændig mangel på respekt for den bevaringsværdige og smukke gård og han har med fuldt overlæg tilsidesat sin forpligtelse til at overholde både et §14 forbud og bevaringsbestemmelserne.
Alle tre bygninger har i løbet af foråret, sommeren og efteråret fået fjernet stråtagene, lægter og spær er delvist fjernet, porte og staldvinduer er revet ud, der er lavet nye vinduesåbninger i udbygningerne, som synes gjort klar til beboelse, hvilket der ikke er søgt om, og forvaltningen har endnu ikke krævet, at bygningerne beskyttes ved overdækning med presenning, så der ikke kommer følgeskader.
Ejeren har allerede før, han købte ejendommen, været i dialog med forvaltningen om sine planer for ændringer af bygningerne. Han har udtrykt ønske om at ville fjerne det pænt vedligeholdte stråtag på alle tre bygninger, senere kun på stuehuset, for at lave nyt tag med glaseret tegl. Han har også villet rive stuehuset ned for at bygge et nyt og større på længere afstand af udlængerne og har argumenteret for, at stuehuset ikke kan være bygget i 1855, men måske så sent som mellem 1940 og 1960.
Det har han ikke ret i og han har med rette ikke fået lov til nogen at delene.
Forvaltningen burde helt klart fra første kontakt med ejeren have forstået, at der er tale om en ejer, der ikke har tænkt sig at rette sig efter, at ejendommen er bevaringsværdig og også optaget i lokalplanen for bevaringsværdige ejendomme i landzone. Forvaltningen skulle derfor fra første færd have udvist rettidig omhu.
Ejeren har, ligesom alle andre ejere, der erhverver sig en bevaringsværdig ejendom, selv pligt til at kende til servitutter, bevaringsbestemmelser og et §14 forbud. Ejeren er først som sidst ansvarlig. Han bør derfor forpligtes til at reetablere Fruegård, som alt andet lige er en del af vores fælles kulturarv.
Hele sagen er blevet elendigt håndteret og er en pinlig sag for Furesø Kommune.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

10 kommentarer til “Debat – Fruegårdsagen er blevet elendigt håndteret”

  1. Jens Eggert

    Det er sjovt at læse om hvor travlt mange folk har med at skønmale fruegård, og kalde det vores “fælles kulturarv” – Sandheden er at Flemming, den tidligere ejer af gården INTET gjorde for at vedligeholde gården. Hvis I tvivler, så tag forbi og kig på standen af hans driftsbygninger der stadigvæk står på ejendommen.

    Selve gården har ikke nogen særlig arkitektonisk værdi, hvordan den på nogen måde kan karakteriseres som bevaringsværdig er mig uforståelig, det er simpelthen bare en gammel slidt gård der er uegnet til bolig her i 2024 – tænk hvis ikke vores boligmasse i den indre by var blevet fornyet siden 1875, så havde man stadigvæk boet i 2 værelses lejligheder med kloset gården.

    Når dette er sagt, så kan folk der godt vil leve i et frilandsmuseum, jo bare selv komme til lommerne og købe de ejendomme de så gerne vil bevare…. Men som altid har den slags mennesker det bedst med at bruge andre folks penge, og foreslå hvilke drakiniske straffe der skal ifalde ejere de ikke retter sig efter pøblens meninger.

    1. Bent Rasmussen

      Dejligt svar og fuldkommen enig, tag på Frilandsmuseet eller kom til lommerne…

  2. Hej nu ved jeg ikke om det er den nye ejer som svarer på Charlotte Søllner Hernø skrivelse,men det er den dårligste og ubehøvlet svar jeg længe har læst,og hvad de tidligere ejere angår,så var de rigtige rare mennesker som blot var blevet ældre, jeg har faktisk været på gården mange gange og da de boede der,var begge aktive i det lokale miljø.venligst Lone Christensen selvfølgelig skal det laves om igen.

  3. Jens Eggert

    ROLF Jeg er ikke den nye ejer, men jeg kender Flemming, jeg tror de fleste hellere ville kalde ham brysk en “rar”, han har i hvert tilfælde ikke noget til overs for natur & klima hippier.

    Men hvorfor køber du ikke bare gården af den nye ejer, så kan du lave den om til et landbrugsmuseum, med hestetrukne plove ? Men måske hgar du slet ikke råd til det og er grøn og gul af misundelse på dem der har ?
    å

  4. Jens Eggert

    Jens Eggert, du er fuld af løgn og gemmer dig bag en falsk profil, en af internettes trolle.
    Hvis Admin af denne hjemme side havde bare et lille ønske om at drive et seriøst Forum, ville han lukke for alle de påstande som lægges ud af anonyme tosser…

  5. Charlotte Søllner Hernø

    Det synes som om en væsentlig detalje er overset i kommentarsporet.
    Fruegård er registreret som en bevaringsværdigejendom med en SAVE-værdi på 3. Der er også andre ejendomme i landzone, som er udpeget som bevaringsværdige, ligesom både hele bymiljøer, som Farum landsby og den del af Kirke Værløse, har bevarende lokalplaner, hvor de fleste bygninger er registretet som bevaringsværdige.
    Ønsker man som ejer eller kommende ejer ikke at efterleve de bestemmelser, der ligger i at eje en bevaringsværdig gård, landejendom eller et hus, står det enhver frit for at erhverve sig en anden ejendom.
    Det skal tilføjes, at de allerfleste nye og nyere parcelhusområder også er omfattet af restriktive lokalplaner, hvilket ligeledes betyder, at man som ejer ikke kan gøre, lige som man måske ønsker, uanset om man bor i eller ønsker at bo i Furesø Kommune eller i en anden kommune i Danmark.
    Endelig betyder bevaringsstatus, at man kan gøre, som man ønsker, hvad angår den indvendige del af en bygning, men ikke den udvendige del. Kun fredede bygninger kan indbefatte både indvendig og udvendig fredning, dvs. bevaring.

    1. Bent Rasmussen

      Måske skulle den nye temalokalplan for bevaringsværdige ejendomme gennemgåes. Den er fuld af faktuelle fejl, hvilke vi var nogen der tilbød at hjælpe med at rette. Svaret fra forvaltningen, ordret var “det har vi ikke tid til, den skal vedtages politisk”. Bondo og resten af byrådet er bekendt med dette, men har valgt at overhøre hvordan man forvalter vore skattekroner. Tema lokalplanen er en gang makværk som stavnsbinder folk hvilket sikkert glæder et fåtal som er ligeglade med nutiden blot de kan fortsætte med at leve i deres drømme fra efterkrigstiden.

    2. Jens Eggert

      Hej Charlotte

      Hvis jeg var ejereat Fruegård ville jeg udfordre dens SAVE registrering, da der absolut intet bevaringsværdigt er over dens bygninger,

      Generelt er SAVE registreringerne en skjult ekspropriation hvor staten griber ind i ejerens frie råderet – men uden at betale ejeren erstatning. der er både juridisk og moralsk forkert.-

  6. Anna bodil Haldi

    Ligner ren spekulation. Håber kommunen fastholder at der kun er een bolig.

  7. Selvfølgelig skal ejeren retablere ejendommen. Ellers giver det præcedens.

Der er lukket for kommentarer.