Debat – SF glæder sig over bredt forlig

Af Steen Autzen, SF Bestyrelsesmedlem og byrådskandidat til KVL25.
SF-Furesø er begejstret for at der indgået en bredt politisk aftale i Folketinget, hvor der afsættes over 1,3 milliarder kroner frem mod 2035 for at få flere unge i job eller uddannelse. SVM-regeringen samt SF, De Konservative og De Radikale står bag aftalen, hvor en del af pengene blandt andet skal gå til at styrke indsatsen for unge med psykiske eller sociale problemer. Denne gruppe kan have behov for en helhedsorienteret tilgang, der kombinerer sociale og helbredsmæssige indsatser samt en beskæftigelsesrettet indsats. Halvdelen af de unge har en psykiatrisk diagnose, hvorfor den politiske aftale skal bygge bro mellem psykiatri og arbejdsmarked.
I pressemeddelelse d. 21. august 2024 påpeger Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, at på landsplan var der 43.000 unge mellem 15 og 24 år uden job og uddannelse. De 43.000 unge uden job og uddannelse svarer til, at 6,3 procent af de danske unge i aldersgruppen ikke var i gang med job eller uddannelse. I Danmarks Statistik viser analysen, at i Furesø kommunen et fald fra 2022 til 2023 -0,48 procentpoint, hvilket var et fald på 10 unge mennesker.
SF har gennem flere år haft fokus på at børn og unge mistrives som en af samfundets største udfordringer, hvorfor SF ønsker, at der skal findes flere ressourcer til at hjælp og støtte de unge og deres familier. Ligeledes har der gennem flere år været politisk fokus på unge mellem 15 og 24 år, som er uden job og uddannelse. De kan stå over for flere udfordringer, som kan gøre det svært for dem at komme i arbejde eller i uddannelse. Nogle af de mest almindelige udfordringer er:
1. Manglende kvalifikationer: Uden en formel uddannelse kan det være svært at finde jobs, især dem med god løn og jobstabilitet.
2. Personlige og sociale problemer: Mange udsatte unge kæmper med problemer som lavt selvværd, psykiske udfordringer, eller ustabile hjemlige forhold, der kan gøre det svært at engagere sig i arbejdsmarkedet eller i uddannelse.
3. Økonomisk pres: Uden fast arbejde eller adgang til uddannelsesstøtte kan økonomiske vanskeligheder føre til en ond cirkel, der gør det endnu sværere at komme i gang med enten job eller uddannelse.
4. Social isolation: Udsatte unge kan mangle netværk eller rollemodeller, som kan hjælpe dem med at navigere i arbejdsmarkedet eller forstå deres muligheder i forhold til uddannelse.
5. Begrænset adgang til støtte: Nogle unge har svært ved at finde eller få adgang til de rigtige støtteforanstaltninger, der kan hjælpe dem i gang med job eller uddannelse.
I Furesø kommune findes der dog forskellige initiativer og støtteordninger for at hjælpe udsatte unge. Det kan være gennem tilbud som kommunale jobcentre, mentorordninger, og særligt tilpassede uddannelsesforløb, som for eksempel FGU (Forberedende Grunduddannelse), der er rettet mod unge uden uddannelse.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest