Debat – Vi har skam et velfungerende forsamlingshus

Den Gamle Skole set fra Smedegade. Foto: Charlotte Søllner Hernø

Det er med undren, man kan læse om en nystiftet forening med flere nye medlemmer, der er nytilflyttede eller hidtil ikke har været så aktive i Kirke Værløse, nu vil lægge sig i selen for at etablere et forsamlingshus.
Jamen, vi har skam et aldeles glimrende og velfungerende forsamlingshus, nemlig bygningen der kaldes Den Gamle Skole.
Mangeårige brugere vil være bekendt med, at Den Gamle Skole i Kirke Værløse i generationer har fungeret som forsamlingshus både for lokale og for borgere og foreninger i hele Furesø Kommune. Alle med bopæl i kommunen kan leje forsamlingshuset for et moderat beløb per døgn, mens alle godkendte foreninger kan låne forsamlingshuset kvit og frit. En forening, der er under stiftelse, kan samarbejde med en godkendt forening og dermed – under ansvar selvfølgelig – få mulighed for at låne skolen, indtil foreningen er godkendt. Det er ret let.
Der er selvfølgelig en grænse for, hvor mange, der må være i det stråtækte forsamlingshus, da det af brandmyndighederne er godkendt til max. 50 personer.
Forsamlingshuset blev rent faktisk også anvendt til at samles i, mens skolen endnu var i drift som sådan, idet skolestuen kunne anvendes, når børnene havde fri. Det fremgår bl.a. af historiske protokoller. Skolen blev for alvor taget i anvendelse som forsamlingshus, da Kirke Værløse Kro var endegyldigt var lukket i 1960 på grund af kroejer Alvilda Andersens sygdom og død.

Historien om Den Gamle Skole
Den Gamle Skole, bygget i 1855, består af en større bygning, der i sin tid husede klasselokale i den ene ende og bolig for læreren med familie i den anden ende. Sidebygningen, hvor den ene mur er en del af kirkemuren, blev bygget som stald, da den til enhver tid residerende lærer skulle have mulighed for dyrehold, dvs. hest(e), gris, ko, høns, ligesom alle andre på den tid.
Stalden har i mange år for en beskeden leje været anvendt af en amatørteaterforening, der lavede festlige og sjove forestillinger, men som for nogen tid siden smed håndklædet i ringen. Bygningen kan derfor få ny anvendelse, uden at det bør få konsekvenser for selve forsamlingshuset.
Forsamlingshuset har derimod gennem de sidste 60 år kontinuerligt været anvendt til private fester og arrangementer af enhver slags og logisk nok også i forbindelse med arrangementer og fester i forlængelse af kirkelige handlinger som barnedåb, konfirmation, bryllup og bisættelser eller begravelser.
Forsamlingshuset er, udover at være meget idyllisk beliggende, også meget velegnet til enhver fest, idet lokalet i vinkel typisk anvendes til velkomstdrink og gavebord eller dansegulv, mens det store kvadratiske lokale anvendes til spisning, idet dette lokale er i tilknytning til et anretterrum, der igen er i direkte forlængelse af køkkenet.
Mange foreninger er faste brugere hver måned eller oftere, mens andre foreninger bruger skolen til generalforsamlinger o.l. Der er dog også tre andre forsamlingshuse, dvs. fælleshuse, i Kirke Værløse, som alene anvendes af ejerne, hhv. to andelsforeninger og en ejerforening.
Forsamlingshuset i Kirke Værløse fungerer således efter hensigten med Furesø Kommune som ejer, der både står for drift, renovering, booking, fakturering, genanskaffelse af service og andet, der uvægerligt går i stykker ved brug, udlån af nøgle samt tilsyn. Også de større poster som reparationer og vedligeholdelse af den bevaringsværdige, kirkenære, historiske bygning må selvsagt være en opgave for fællesskabet, dvs. kommunen.
At tørre ansvar og driftsomkostninger af på et af kommunens helt små lokalsamfund er både skadeligt og umoralsk, selv om Furesø Kommune i lighed med andre kommuner har store økonomiske udfordringer.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest