Ejnar fik vækket historien om CoBrA til live

Kulturhusleder Mai Therese Ørsted Andersen og Ejnar Hauberg foran det store værk af Carsten Nash.

På skuldrene af CoBrA kom i stand efter en henvendelse fra Ejnar Hauberg, som ønskede en markering af den store kultur- og lokalhistoriske begivenhed. 
Farum Kulturhus var proppet til randen med gæster, da der lørdag var fernisering på udstillingen På skuldrene af CoBrA. Det var en effektfuld markering af et stykke lokalhistorie langt ud over det sædvanlige.
I 1949 mødtes en gruppe kunstnere i Bregnerød-hytten i Ravnsholt Skov. Mødet blev kendt som CoBrA-konferencen. Asger Jorn fik hytten stillet gratis til rådighed imod, at de hvidtede vægge og loft. Det udviklede sig til et spraglende og udtryksfuldt stykke kunsthistorie – kendt som CoBrA-loftet. Det meste forsvandt, da hytten blev revet ned, men loftet blev bevaret og er i dag udstillet på Sophienholm. Det skyldtes en stor indsats af journalisten Virtus Schaade og formanden for Lyngby Kunstforening, Paul Fenneberg.
Da borgmester Ole Bondo Christensen holdt åbningstale for den nye udstilling, sad Ejnar Hauberg omme bagved og nød skuet og talen. For det var ham, som i sin tid tog initiativ til en markering af jubilæet.
– Jeg boede i Farum, da jeg var ung, men var dog aldrig ude at se hytten. Senere blev jeg medlem af Lyngby Kunstforening og har fulgt CoBrA. Det er et stykke lokalhistorie. Jeg ser gerne, at vi markerer noget positivt, så Furesø kan blive kendt for andet end skandalerne, siger Ejnar Hauberg.
Kulturhusleder Maj Therese Ørsted Andersen var netop startet i stillingen, da Ejnar opsøgte hende med ønsket om en markering af CoBrA-konferencens jubilæum. Ejnar skrev også et brev til borgmester Ole Bondo Christensen. Bolden blev i den grad grebet.
Ejnar har et eksemplar af Søren Cock-Clausens bog om CoBrA. Den indeholder billeder og historier om tiden i Bregnerød-Hytten. Det var denne bog, som Ole Bondo Christensen læste op af ved ferniseringen lørdag middag.
Selve udstillingen omfatter billeder af Søs Brysch, Carsten Nash og Simon Cato Spang-Hanssen samt de lokale foreningens bud på CoBrA-malerier.
– Foreningerne har bidraget til udstillingen. Det er en god måde at få inddraget foreningerne i kulturhuset, fortæller Maj Therese Ørsted Andersen.
Udstillingen kan opleves i Farum Kulturhus frem til den 10. november.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder