Enhedslisten vil have Sosu-hjælpere på danskkursus

Alle påbud på det sundhedsfaglige område er ophævet på plejehjemmet Svanepunktet i Furesø Kommune.

Indenfor tre måneder har Furesø Kommunes ældrepleje fået tre påbud. Centralt i alle tre påbud står omfattende problemer med dokumentationen. Altså patienternes journal, hvor medicinering, ernæring og alle andre relevante ting burde fremgå. Fagforeningen FOA beskriver det som stigende kompetencekrav.
Alt om Furesø har dokumenteret, at Furesø Kommunes ældrepleje skiller sig markant ud i forhold til nabokommunerne, når det handler om sosuernes uddannelsesniveau. Der er en stor overvægt af sosu-hjælpere med den korte uddannelse i forhold til sosu-assistenter med en længere uddannelse. Centerchef Helle Winther Dahl bekræftede dette i et svar i forrige uge.
Enhedslistens byrådsmedlem Helle Vallentin arbejder på et sprogcenter og genkender problematikken.
– Som daglig leder på et sprogcenter har jeg haft fornøjelsen af at forestå test i dansk af alle optagne på SOSU Brøndby og Gladsaxe for 2 år siden – over halvdelen kunne ikke læse og skrive på et niveau svarende til folkeskolens afgangsprøve. Vi underviser endvidere sosu´er ansat i Ishøj Kommune i læsning og skrivning og det er samme billede. Alt for mange kan ikke læse og skrive på et tilstrækkeligt godt niveau, fortæller Helle Vallentin.
Spørgsmålet er så om det har haft betydning for udfyldningen af patienternes journaler i forhold til de tre påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Furesø Kommune har endnu ikke svaret på spørgsmål om netop dette.

Helle Vallentin ser visse sammenhænge.
– Det er klart, at en sosu som ved, at hun ikke kan stave og formulere sig korrekt skriftlig – ikke et tilbøjelig til at dokumentere. Hun udstiller jo så sin egen manglende formåen, vurderer Helle Vallentin, som godt ved, at hun bevæger sig ud i et minefelt.
Helle Vallentin og Enhedslistens byrådsgruppe har forsøgt at gøre noget ved det.
– Jeg har forsøgt at omsætte denne viden til politisk handling i Furesø med meget begrænset succes. Det er beskrevet i nuværende økonomiaftale at en mindre gruppe skal tilbydes kurser – men det er langtfra nok. I Ældre og Sundhedsudvalget har jeg råbt op om de manglende kompetencer, og svaret er hele tiden, at der ikke er vikarer at sætte ind, når de ansatte er på kursus, fortæller Helle Vallentin.
På arbejdsmarkedsområdet er der ellers indgået en 3-partsaftale om løft af de kortuddannede (FOA og 3F- medlemmer) gennem projektet “Bedre til ord, tal og IT” hvor kommunerne kompenseres 100 % for at opkvalificere indenfor læsning og skrivning. Men også matematik og IT

.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest