Hvor utroligt det end lyder, når byen ligger højt placeret langt inde i landet, så er Farum truet af oversvømmelser. Vandet står rekordhøjt i de lokale søer.
Tre måneder med maksimal vandstand
Vandstanden i Furesøen – og dermed også Farum Sø – har i tre måneder været på den maksimale kote for vintertiden på 20.55, men dog under det absolut tilladte maksimale 20.605.
Den høje vandstand kan spores i lavtliggende områder ved Furesøen og Farum Sø. Ude på Claus Nars Holm i Farum Sø er vandet en meget levende del af livet.
– Når man bor, som jeg gør, så må man leve med vand. Nu er vi i en situation, hvor en gang styrtregn over Farum vil give vand i kældrene eller stuerne, siger Bjarne Clausen.
Han har boet på den lille ø i 56 år, men har aldrig tidligere oplevet noget lignende.
– Jeg har aldrig oplevet så høj en vandstand før. Det underlige er, at de har været så lang tid om at få lukket vand ud, forklarer Bjarne Clausen.
Lyngby-Taarbæk Kommune følger reglerne fra 1996
Mølleåsystemet styres reelt af Lyngby-Taarbæk Kommune efter Mølleå-regulativet fra 1996. At der lige nu er der høj vandstand i Furesøen og Farum Sø skyldes, at man styrer regulativet efter reglerne gennem slusen ved Frederiksdal og de øvrige seks sluser på vej til Øresund.
Om vinteren må koten i Furesøen være 20.55. Altså vand op til 20.55 over havets overflade. Lige efter nytår var koten 20.59. Lyngby Sø er også fyldt til det maksimalt tilladte, så man kan ikke bare åbne for slusen ved Frederiksdal.
– Problemerne opstår, fordi Lyngby-Taarbæk Kommune følger reglerne i regulativet fra 1996 og gemmer lidt på vandet, så der er kapacitet til sommeren. Nu er forholdene helt anderledes end i 1996. Klimaforandringerne gør, at der kommer betydeligt mere regn, forklarer Bjarne Clausen.
Mølleå-regulativet skal opdateres
Klimaforandringer er altså også nået til Mølleå-systemet, som løber helt fra vandskellet ved Buresø til Strandmøllen ved Øresund.
Bjarne Clausen har et stort ønske.
– Jeg ved, at Mølleåregulativet står foran en opdatering. Jeg håber, at Lyngby-Taarbæk vil ændre på regulativet, så man kan få lukket noget vand ud af Furesøen i efteråret eller tidligt på vinteren, så man undgår den her situation en anden gang, siger Bjarne Clausen.
Det ønske er nået frem til Lyngby Rådhus. Afdelingschef Søren Geert Nielsen er på sagen.
– Der kommer nok ikke mindre regn i fremtiden, så vi skal have kigget på kapaciteten, når vi reviderer Mølleå-regulativet i den nærmeste fremtid, siger Søren Geert Nielsen og fortsætter:
– Hele systemet er forbundet hele vejen til Øresund. Det tager noget tid, før man kan få vandstanden nedbragt, når der har været vedvarende kraftig regn.
Ingen grund til at frygte oversvømmelser
Ifølge afdelingschefen er der ingen grund til at frygte oversvømmelser ved Farum Sø eller Furesøen.
– Man skal ikke være bange for oversvømmelser i Farum, som følge af at Furesøen går over sine bredder. Vi holder øje med vejrudsigten, og ved udsigt til regn bliver der taget højde for det, fortæller Søren Geert Nielsen.
Lyngby-Taarbæk Kommunes åmænd kigger hver dag på sluserne og justerer på vandtilførslen. Enhver ændring meldes herefter videre ned til næste sluse, så der kan justeres hele vejen til Øresund.