
For hver ny årgang tager Farum Lilleskole endnu et skridt hen mod virkeliggørelsen af Karina Larsens drøm om et alternativ til den gængse skolegang.
Det er første skoledag i skoleåret 2024/25. Ude på Regimentsvej på Farum Kaserne tager Farum Lilleskole imod endnu en ny årgang med 17 elever i børnehaveklassen. Det er den tredje fulde årgang, men skolen har elever helt op til 9. klasse og har netop sagt farvel til det første kuld dimittender.
Karina Larsen lancerede en initiativgruppe for etableringen af Farum Lilleskole i 2017. Jesper Holst kom med i 2018, da familiens ældste barn blev skrevet op til skolen. I 2019 startede skolen i lokaler på Farum Park og siden i Farum Arena.
Først i sommeren 2022 kunne Farum Lilleskole rykke ind i egne lokaler på Regimentsvej. En perfekt lokation for Jesper Holsts familie. De bor på Korsbjergvænge ved Trevangskvarteret. Deres ældste pige skal i 5. klasse og cykler i skole, den yngste skal i 3. klasse og får fortsat et lift af forældrene.
– Jeg kunne virkelig godt lide Karina Larsens vision om, at trivsel er fundamentet for faglighed. Faglighed skal ikke være fundamentet for trivsel, men omvendt, forklarer Jesper Holst, som også ser forældrenes fællesskab som en bonus.
– Man melder sig ind i det som forældre. Man er en del af det. I starten var det et stort fællesskab på tværs af årgange. Efterhånden, som vi bliver større, opstår der fællesskaber i årgangene, men alle er med ved arbejdsweekender og sommerfesten. Det er småt og hyggeligt, fortæller Jesper Holst.
På Farum Lilleskole er der taget stilling til, hvordan dagligdagen skal fungere. Klassekvotienten er på omkring 18 elever i hver klasse. Eleverne møder ind klokken 8.15 og så går dage med både projekter og temabånd. Der er obligatoriske fag som dansk, matematik, idræt og naturfag, men meget integreres i projektforløb. Skolen fokuserer meget på udeundervisning i naturen og bruger de to nærliggende skove en del.
– Vi er ikke tilhængere af lange skoledage. Vi ser børnenes fritidsaktiviteter som en stor værdi. Det skal der være tid og plads til, fortæller Jesper Holst, som synes, at 4. klasses to ugentlige skoledage til klokken 14.15 kan være lige lange nok. Vi arbejder i bestyrelsen sammen med skoleledelsen løbende for at sikre korte, alderssvarende skoledage som stadig sikrer læring og høj faglighed.
Elever kommer langvejs fra
Farum Kaserne blev udviklet som boligområde i starten af 2000-tallet. Der var snak om en skole, men det blev ved snakken. Området hører til Lyngholm Skoledistrikt. Det er en ganske lang cykeltur for børnene.
Farum Lilleskole er placeret midt i boligområdet Farum Kaserne lige ved siden af den kommunale daginstitution.
– Skolen udfylder noget infrastruktur i et område, hvor der er rigtig mange boliger, men ikke nogen kommunal skole. Men op til 15 procent af vores elever kommer ikke fra Farum. Vi har elever fra Lynge, Værløse og flere andre byer, siger Jesper Holst.
Oplandet er ved at være ganske stort. For der kommer elever fra Slangerup, Hareskovby, Ganløse, Birkerød og Hillerød.
Skolen er i konstant udvikling
Farum Lilleskole har i dag lige over 100 elever, men når alle årgange er fyldt op er der plads til 180 elever. De kan ikke være i de nuværende bygninger, det er der taget højde for.
– Det har været spændende at følge udviklingen. Vi er kommet langt. På sigt skal vi blive en skole med fulde årgange fra børnehaveklasse til 9. klasse, men økonomien og dagligdagen skal følge med, siger Jesper Holst.
Udbygningen kan udelukkende ske i højden. Det er tanken, at bygge en etage på de fleste moduler, men det lægger lidt ude i fremtiden.
I første omgang er der fokus på udviklingen af udeområderne.
– Vi har modtaget fondsmidler til en bålhytte, som skal bygges i den nærmeste fremtid, og så er der planer for hele udeområdet, som skal realiseres i dette skoleår. Til næste skoleår vil der være fokus på klasseværelserne. Der vil være en løbende udvikling over de kommende tre til fem år. Sådan er det med Farum Lilleskole. Det er en lang udviklingsproces. Det er spændende at opleve den udvikling, slutter Jesper Holst.