Farum Lokalhistoriske Forening på udflugt til Kirke Værløse

Medlemmer af Farum Lokalhistoriske Forening ved tingstedet i Kirke Værløse. Foto: Charlotte Søllner Hernø

Historiske kilder fortæller, at Farum og Kirke Værløse var tæt knyttet til hinanden indtil 2. Verdenskrig. Det har Farum Lokalhistoriske Forening taget initiativ til at ændre, så det igen sker, og medlemmer af foreningen har således for nylig været på vandring i Kirke Værløse.

Af Charlotte Søllner Hernø
Der har tidligere været tæt kontakt mellem borgere i Farum og Kirke Værløse, som er de to markante gamle kirkebyer i Furesø Kommune. Forklaringerne er flere, men bl.a. vækst, diverse kommunalreformer og ændrede transportmønstre har formentlig haft betydning for mindre samkvem.
Farum og Kirke Værløse lå ifør 2009 også i to forskellige kommuner beliggende i hver sit amt og det har utvivlsomt haft en betydning for i hvilken retning man rettede sin opmærksomhed.
Men indtil 1929 boede præsten for begge sogne i Kirke Værløse, og det samme gjorde jordemoderen, for det skulle hun, mens lægen, apoteket, banken, biografen på Williams Hotel, realskolen og teknisk skole lå i Farum. Børn fra Kirke Værløse Skole kunne ligeledes efter de første års skolegang gå i skole i Farum. Byerne var altså engang meget tætte.
Farum Lokalhistoriske Forening besluttede tidligere på året at gøre noget ved det manglende kendskab til Kirke Værløse og har derfor for nylig været på besøg i landsbyen for at få et mere indgående kendskab.
Fik også set essesmedje i Smedegade
Godt 20 interesserede fra foreningen deltog i udflugten. Vandringen begyndte med besøg i Kirke Værløse Kirke og fortsatte på Annexgårdsvej og i Smedegade, hvor alle de mest betydende historiske landhuse og stuehuse findes, herunder huset der af gode grunde i det daglige omtales som ”Poeten og Lillemors Hus”.
Der blev berettet om fakta vedrørende de enkelte bygningers byggeår, byggestil, kulturhistorisk betydning og SAVE-værdi, ligesom der blev suppleret med gode og enkelte farverige historier for at gøre oplevelsen mere levende. Medlemmerne af foreningen fik syn for sagn og udviste stor nysgerrighed og interesse.
I Smedegade 9 viste det sig, at ejerne var hjemme og de inviterede straks hele flokken ind for at se essesmedjen, der fortsat eksisterer i den ene længe og som er en af de mindst otte, der oprindeligt har været i landsbyen. Begejstringen var stor fra alle sider. Besøget var en succes.

Et spændende kig i essesmedjen i Smedegade. Ejeren har planer om på sigt selv at essesmede, siger han. Foto: Charlotte Søllner Hernø
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest