Farumgårds nye sti – En skamplet på haven

Farumgårds nye sti er ifølge Furesø Kommune resultatet af en dialog med Farumgårds ejer.

Tilbage i september kom afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet på anken af Fredningsnævnet afgørelse i Farumgård-fredningen. Afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet slog fast, at Fredningsnævnets afgørelse i fredningsrevisionssagen af Farumgårds have står fast.
Umiddelbart efter var der en dialog mellem Farumgårds ejer Kresten Bergsøe og Furesø Kommunes forvaltning om stiforløbet.
Kresten Bergsøe valgte at gøre brug af muligheden for at ændre stiforløbet, så det går udenom selv gården, men ind igennem barokhaven.
Der kom siden en indhegning af stiforløbet.
Foreningen Historiske Huses jurist Lorens Hansen er klar i spyttet, når han vurderer udseendet af stien.
– Det er en skamplet på haven, siger Lorens Hansen.
Farumgårds barokhave blev skabt i forbindelse med byggeriet af den nuværende Farumgård i 1706. En overgang blev haven erstattet af en plantage, men den blev retableret i starten af 1900-tallet.
Ifølge Furesø Kommune er den nuværende indhegning et resultat af dialogen med Farumgårds ejer.
Centerchef Louise Piester forklarer:
– Det fremgår af fredningen, at Furesø Kommune skal bistå med at etablere foranstaltninger som fx. fodhegn eller lignende. Farumgård har ønsket et højere hegn. Det er efter Farumgårds ønske, at hegnet er blevet, sådan som det er blevet. Vi har nærmet os Farumgårds ønsker, så langt som muligt, lyder det fra Louise Piester.
Ejeren af Farumgård har mulighed for at anlægge en civil retssag imod Miljø- og Fødevareklagenævnet i seks måneder efter nævnets afgørelse. Ifølge Furesø Kommune har det betydning for stiens udseende. Stien er således midlertidige, indtil det står klart om der bliver anlagt en retssag. Der vil også blive sat skilte op.
Kresten Bergsøe anser barokhaven for ødelagt.
– Uanset hvad er haven i vores optik ødelagt, og det er den også for de, som ved noget om historiske haver. I princippet udstiller den blot, at fredningsforslaget var ugennemtænkt, og at kommunen ikke havde skyggen af en ide om, hvordan de skulle regulere trafikken, hvis Fredningsnævnet faktisk fulgte deres ønsker, lyder det fra Kresten Bergsøe.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest