
Chefkonsulent i FDM, Dennis Lange, mener, at Furesø Kommunes eventuelle betalingsparkering ved Farum Bytorv er ulovlig. Furesø Kommune har dog udtalelser fra advokat og Vejdirektoratet, som peger i modsat retning.
Af Mikkel Kjølby
Det vakte i den grad opsigt, da Dades og Furesø Kommune med kort varsel udsatte den varslede betalingsparkering ved Farum Bytorv. Ordningen skulle fungere såvel på private arealer ejet af Dades og Lidl, samt den kommunalt ejede parkeringsplads ved Stavnsholtvej. De tre områder skulle drives efter samme regelsæt med Gardian som operatør.
Alt Om Furesø har undersøgt sagen.
I forlængelse af en artikel i Frederiksborg Amts Avis oplyser chefkonsulent i FDM, Dennis Lange, følgende til Alt Om Furesø:
– En kommune må ikke uddelegere en opgave med betalingsparkering til en privat operatør. Der skal være lovhjemmel til at gøre det. Det er der på ingen måde i forhold til Farum Bytorv, siger Dennis Lange og fortsætter:
– Der er ingen problemer i, at Furesø Kommune har eget parkeringskorps, som driver den ene halvdel af parkeringspladsen, mens en privat operatør driver den anden del af parkeringspladsen for ejeren af Farum Bytorv, lyder konklusionen fra Dennis Lange.
Alt Om Furesø har spurgt Furesø Kommune til forarbejdet til indførelsen af betalingsparkering.
Ifølge et telefonnotat fra Furesø Kommune oplyser Vejdirektoratet, at matrikel 18bv (parkeringspladsen ved Stavnsholtvej) skal behandles efter de privatretslige regler, altså ligesom matriklerne som Dades, Danica Ejendomme og Lidl ejer.
Ifølge telefonnotatet har ombudsmanden udtalt i en sag i forhold til Københavns Kommune, at området ikke er lovreguleret, og der findes ifølge Vejdirektoratet ingen domme og afgørelser på området. Vejdirektoratet har givet samme svar i en tilsvarende sag i Svendborg Kommune.
Furesø Kommune har også sendt kommunikationen mellem Furesø Kommune og en advokat med speciale indenfor området til Alt Om Furesø.
Advokaten forklarer, at det afgørende er, at koncessionshaveren (Gardian red.) påtager sig en (økonomisk) risiko, hvilket ligger i, at der ikke bare kan ske fuld betaling fra kommunen til operatøren – så bliver det en ‘almindelig tjenesteydelsesaftale’.
Videre lyder det fra advokaten:
– Man kan egentlig betragte en koncession sådan, at det ikke i sig selv er ordregiver som modtager ydelsen, men egentlig mere ‘borgerne’ direkte, som således også står for vederlæggelsen (i hvert fald i et vist omfang).
Tilbage står, at Furesø Kommune havde gjort forarbejdet i forhold til lovligheden af betalingsparkering ved Farum Bytorv. Samt at det er et forholdsvist ureguleret område.
Betalingsparkeringsordningen ved Farum Bytorv blev udskudt midt i februar. Dengang lød meldingen, at man forventede at igangsætte betalingsparkering i løbet af foråret.