Fire pattedyr på vej tilbage til Furesø – Kronhjorten

Kronhjorten kan vende tilbage til skovene i Furesø Kommune inden 2030. Foto: AI

Midt i biodiversitetskrisen har naturen det med at slå tilbage. For nogle år siden slog et par havørne sig ned ved de store søer i Furesø Kommune og har siden ynglet i flere omgange. Naturstyrelsen er også i gang med at skabe Urørt Skov i stort set alle de lokale skove.
DN Furesø ser muligheder for at fire store pattedyr, som engang for mange år siden, slog sine folder i området, vender tilbage til Furesøs skove.

Vi starter med det største af dem: Kronhjorten.
Danmarks største pattedyr, kronhjorten, er i fremgang, og bestanden i Nordsjælland vokser langsomt på trods af et stort jagttryk.
Da isen trak sig tilbage for 10.000 år siden indvandrede kronhjort sammen med vildhest, bison, urokse og vildsvin. Kronhjorten blev bevidst næsten udryddet for 100 år siden, men overlevede lige akkurat og bestanden er langsomt på vej op i hele Danmark.
– I Nordsjælland findes der knap 900 kronhjorte, og da de nærmeste observationer kun er 10-20km fra kommunegrænsen, må vi forvente at se kronhjorte igen i Furesø kommune allerede inden 2030, hvis udviklingen fortsætter, fortæller Carsten Juel, formand for DN Furesø.
Største hindring for spredning: Jagt og mangel på uforstyrrede naturområder.

Hvordan påvirker genindvandringen af dyrene vores natur i Furesø Kommune?
– Tidligere var naturen og skovene fuld af dyreliv. Det er en højst usædvanlig tilstand, at vi i de seneste 200 år nærmest ikke har haft store dyr i skovene, og der er ingen tvivl om, at naturen vil få det bedre med blandt andet flere kronhjorte, dådyr, oddere og bævere, som vi muligvis ikke engang selv behøver at reintroducere. Enhver passiv eller aktiv genintroduktion af relevante dyrearter til den artsfattige natur og de store halvtomme skove i Furesø Kommune, hilses i Danmarks Naturfredningsforening meget velkommen, siger Carsten Juel.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest