Forårsrengøring i naturen på Nørreskov Park byfælled

Det ser voldsomt ud, men i løbet af 14 dage vil den sorte overflade forsvinde. Privatfoto.

Karin Therkelsen og Vera Hemmingsen, grundejere på Mosegård Park i Værløse og initiativtagere til naturpleje på byfælleden, tog fat mandag og tirsdag i denne uge på at brænde det gamle, tørre græs (førne) af inden foråret for alvor er over os. Efter at have ventet længe og holdt godt øje med forholdene til at kunne brænde af, bød lejligheden sig tidligt denne uge.
Karin og Vera brændte egenhændigt af – og efter fast aftale med kommunen – i fire områder, her iblandt området ved den nyetablerede petanquebane øst for Kredsesøen, et mindre overdrevsområde tæt på Langkjærvænge og et stort område syd for Kredsesøen midt i byfælleden.
– Påskeugens gode vejrudsigt skaber gode betingelser for afbrænding af Vulkanens sider, som er de sidste områder, der mangler naturpleje ved afbrænding. Hvis vejret holder tørt nok i de sidste dage af marts, går Frivilliggruppen ud igen og brænder af på Vulkanens sider, fortæller Karin Therkelsen og Vera Hemmingsen, der dagligt går igennem byfælleden og holder øje med forholdene:
Afbrænding hen på foråret er en balancegang mellem, at det skal være tørt nok til afbrænding, og det skal være inden insekterne for alvor kommer på vingerne, og inden det nye friske græs kommer for meget op, så det bremser afbrændingen – det svides, brænder ikke.
Karin ved godt, at det kan forskrække naboer og borgere der lufter hund i byfælleden, men beroliger med gode udsigter:
– Det ser frygteligt ud lige på bagkant af afbrændingen, men i løbet af 14 dage, vil de sorte pletter være væk – både regn og vind hjælper til – og nye vækster vil vokse op og etablere sig, fortæller Karin Therkelsen.

Hvorfor brænder man engene af?
Alt der gamle og tørre græs (førne) fra året før ligger som et tungt, indtørret lag, der skygger for lys og luft til jorden, så intet andet end de stride græsser kan gro op igennem. Afbrænding er den hurtigste og mest effektive måde at skabe luft til andre vækster, fx vilde blomster og urter, der kræver lysåbenhed og solvarme til jorden.
Ved at skabe mulighed for at vilde blomster og urter kan gro og etablere sig til flerårige planter, styrkes biodiversiteten og der skabes fødekilder til insekter. Det tiltrækker firben, en variation af småfugle og mindre pattedyr, der er vigtige elementer i en rig og biodivers natur.

Er det farligt at brænde af?
Nej, ilden bevæger sig roligt hen over det tørre græs og brænder i overfladen og ikke i dybden. Ilden bevæger sig så langsomt, at fx mus og firben kan nå at smutte ned i jordhuller, imens ilden for en kort stund bevæger sig hen over dem uden varmen, påvirker dem negativt.
De øvede naturplejere brænder kun i roligt vejr, hvor vindretningen styrer ildens vej hen over jordoverfladen til planlagt afslutning, fx en grussti.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest