
For nogle år siden præsenterede den lokale ingeniør Henrik Lynghus, hvad der på det tidspunkt lignede et fantasifoster. Han pointerede, at klimaforandringerne havde gjort Furesøen to grader varmere og foreslog, at man sænkede temperaturen i vandet og samtidig hev varme ud. Ifølge hans beregninger har sådan et projekt potentiale til at opvarme 10.000 hjem.
Furesø Kommune tog fat i forslaget og er kommet langt. Der er lavet et arbejdsfællesskab med Rudersdal og Lyngby-Taarbæk Kommune samt Norfors og Vestforbrænding. En rapport fra Rambøll viser, at Henrik Lynghus har ret. Det er god forretningsmodel.
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen oplyser, at der er fundet to plads til de anlæg, som bliver nødvendige for at drive projektet. Her er der tale om Stavnsholt Renseanlæg samt en placering i Virum.
– Det kan betale sig at udvinde varmen. I så fald skal der etableres to anlæg på søbredden. Her skal vandet løbe igennem et vekselvarmeanlæg, forklarer Lene Munch-Petersen.
Næste opgave er at få vurderet om det er miljømæssigt forsvarligt. Furesøen ejes af Naturstyrelsen og er såkaldt Natura-2000 område. Der må ikke pilles ved miljøforholdene. Medmindre det er til den positive side.
– Der er nedsat en projektgruppe, som skal finde ud af, hvordan vi kan hive varmen ud af vandet uden at ødelægge balancen i søen, siger Lene Munch-Petersen.
Gruppen afleverer rapporten i sommeren 2025.
Furesøen var for 100 år siden landets reneste sø, men så steg befolkningstallet i området, og der blev ledt store mængder nitrat og fosfor ud i søerne. Det lagde sig på bunden af Danmarks dybeste sø, og kommer stort set ingen vegne, da gennemstrømningen på bunden ikke er stærk nok til at tage det med videre på vandets rejse ud til Øresund.
I den forbindelse har man i mange år iltet søbunden fra et anlæg på Stavnsholt Renseanlæg. Og så opstod tanken, at udvinding af varmen måske endda kunne gøre noget positivt for søens økologiske balance.
– Vi er med projektet meget opmærksomme på, at tilstanden i søen ikke må forringes. Med prioritering af dette miljøaspekt er vores intention, at vi med projektet kan finde løsninger, der ikke bare fastholder status quo, men faktisk forbedrer søens natur- og miljøtilstand. Jeg vil gerne takke den lokale Furesøborger, Henrik Lynghus for i sin tid at være kommet med ideen. Det er den, vi er gået videre med, siger Lene Munch-Petersen.
