I årtusinderne gik hovedvejen fra de store kongebyer Roskilde/Lejre og Gurre over Sortemosen i den vestlige ende af Farum Sø.
Farums flotteste fortidsminde
Netop her ved overfartsstedet finder man Farums flotteste fortidsminde, Gretteshøj. Der er tale om en flot bevaret Jættestue (gravhøj) fra Yngre Stenalder. Det er et imponerende stykke ingeniørkunst skabt af vores forfædre for 5-6000 år siden.
Nationalmuseets direktør Sophus Muller registrerede Gretteshøj i forbindelse med en herredsberetning i 1875. Nationalmuseet restaurerede jættestuen i 1915, men den blev først fredet i 1942. Gravhøjen er aldrig blevet udgravet, men der er fundet keramik og flinteredskaber fra tidsperioden.
Selve gravhøjen måler 1,75 meter i højden og 24 meter i længden. Jættestuen består af ti bæresten, tre dæksten, og en gang til gravkammeret bygget af to par bæresten og dæksten.
Ganske tæt på jættestuen findes lokaliteten Grethesholm. Her er der fundet et antal oldsager. De stammer fra den yngre stenalder. Det formodes, at der her har ligget en boplads. Den har været godt placeret i forhold til Farum Sø og markerne.
Der findes endnu en jættestue i Farum. Den findes på privat grund tæt på Bregnerød. Gravhøjen blev ligeledes registeret i 1875 af Nationalmuseets direktør Sophus Müller, men var allerede på det tidspunkt stærkt medtaget. Den bærer navnet Mortenshøj og er 1 gange 10 meter stor, der er fem bæresten til jættestuen.
Mortenshøj blev fredet i 1942, men der er ikke offentlig adgang til jættestuen, idet den er placeret på privat jord.
Kilde: Arkæologiens Farum.