Midt inde i villakvarteret Birkegården i Kirke Værløse er der etableret et botilbud for unge med psykiske problemer. Det skete med tilladelse fra Furesø Kommunes forvaltning uden nabohøring eller orientering.
Efter en række ubehagelige oplevelser for naboerne klagede Grundejerforeningen Birkegården til Furesø Kommune over den givne tilladelse.
Klagen indeholdt en række spørgsmål, som alle blev afvist. Heller ikke en henvendelse til byrådsmedlemmer førte til en ændring.
I starten af december måned sendte grundejerforeningen derfor en klage til Planklagenævnet.
– Vi kan ikke gøre meget andet end at klage til Planklagenævnet. Vi har forsøgt at have en dialog med Furesø Kommunes forvaltning, efter at de havde givet tilladelsen til botilbuddet uden orientering eller dialog med naboerne, siger Søren Dyreborg, formand for Grundejerforeningen Birkegården.
Klagen til Planklagenævnet går på, at tilladelsen er i strid med byplanvedtægten for området. Her står der, at erhverv kun er tilladt, hvis man bor i ejendommen. Spørgsmålet er så, om et socialpædagogisk tilbud er erhverv.
Furesø Kommune modtog den 31. oktober 2022 en henvendelse om botilbud på adressen Birkegården 98C fra virksomheden Frisk Pust.
Forvaltningen gav tilladelse til botilbuddet.
– I vurderingen lagde vi vægt på, at der udelukkende ville være socialpædagogisk støtte og ingen behandling på ejendommen, at der var et begrænset antal beboere, og at de ville bo på ejendommen i længere varende perioder, skriver Furesø Kommune i et svar til Grundejerforeningen Birkegården.
Grundejerforeningen Birkegården henvendte sig til forvaltningen i april 2023, hvilket førte til en partshøring af Frisk-Pust og AY Invest. Grundejerforeningen sendte den 3. juli en række spørgsmål til forvaltningen, hvilket førte til svar den 11. september. Forvaltningen fastholdt afgørelsen.
– Der drives ikke virksomhed på ejendommen, botilbud med socialpædagogisk støtte, til et begrænset antal borgere som skal opholde sig i længerevarende perioder hvilket, anses som boliganvendelse, står der i svaret fra forvaltningen.
Efterfølgende tog grundejerforeningen fat i flere byrådsmedlemmer, hvilket førte til en drøftelse i Udvalget for Plan- og Byudvikling. Heller ikke det førte til en ændring.
Udvalgsformand Bettina Ugelvig (A) forklarer:
– Jeg forstår naboernes bekymringer, men som politikere kan vi ikke blande os i forvaltningens afgørelse. Vi må afvente Planklagenævnets afgørelse. I mellemtiden vil jeg gerne medvirke til en dialog mellem parterne med henblik på et bedre naboskab, siger Bettina Ugelvig.
Søren Dyreborg forstår politikernes situation, men ser sagen i et større perspektiv.
– Forvaltningens afgørelse danner præcedens. Hvis den får lov at blive stående, kan den få betydning for andre steder i kommunen. I så fald kan der komme private botilbud alle steder i kommunen. Vi beder derfor politikerne forholde sig til den situation, som forvaltningen har stillet dem i, forklarer Søren Dyreborg.
Byrådsmedlem Egil Hulgaard (C) vil gerne have socialforvaltningen ind over.
– Der er et behov for bosteder til dem, der skal bo i dem. Men på den anden side er der et behov for, at dem borgene kan bo trygt i deres lokalområde. Der er en balance i det, siger Egil Hulgaard og fortsætter:
– Jeg deler Birkegårdens utryghed på den måde, at jeg mangler en kontrolfunktion i forhold til at de, der skal bo i botilbuddet, ikke er så syge, at de ikke bør bo i et botilbud. Fra kommunen side burde vi have en anden tilgang til sådan en sag. Den kommunale sagsforvaltning skal tage et ansvar for, at botilbuddet er tilpasset kvarteret, lyder det fra Egil Hulgaard.
Botilbuddet er underlagt Socialtilsyn Øst som tilsynsmyndighed.
Alt om Furesø har været i kontakt med Frisk Pust. Virksomheden har ingen kommentarer til sagen.
Grundejerforening klager til Planklagenævnet over tilladelse til botilbud
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest