Havørne har gang i reden

Havørnene ses ofte på jagt ved de lokale søer. Her ved Præstesøen. Foto: Lars Johansen.

For femte år i træk har de lokale havørne gang i ynglearbejdet. I år er der i hvert fald en unge.
Det vakte stor opsigt og glæde, da et par havørne i 2020 slog sig ned ved søerne i Furesø Kommune. Det er meget usædvanligt med så store rovfugle så tæt på store byer, men tilsyneladende ikke noget problem for disse havørne, som er spottet over det meste af kommunen.
Redens placering forsøges efter bedste evne at holdes hemmelig, så havørnene ikke forstyrres alt for meget, men Naturstyrelsen holder godt øje med aktiviteterne i reden.
Biolog Stephan Springborg fra Naturstyrelsen er klar med en melding.
– Der er klækket to æg i reden igen i år, og det er sikkert, at i hvert fald den ene unge er i live, men det kan sagtens være, at de begge har det fint, fortæller Stephan Springborg.
Det er ikke let at få et klart syn på reden, da den er godt gemt blandt skovens træer.
– Det er umuligt nu, at få et indkig til reden fra Ryget Skov, som man ellers kan i starten af ynglesæsonen. Grunden er, at nu er bladene på træerne helt sprunget ud, og så er reden ikke længere synlig på samme måde som tidligere på året, forklarer Stephan Springborg.
Havørnene var formentlig for unge, da de første gang gjorde et forsøg på at formere sig tilbage i 2020. Men i 2021 fik parret to unger på vingerne, i 2023 blev det til en enkelt. Og mere er altså på vej i år.
Havørnen er den største ørn i Europa og med sit vingefang på op mod 2,5 meter kaldes den ofte den flyvende dør.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest