Af Charlotte Søllner Hernø
Den nye kro stod færdig i 1925 og den var nu med to etager samt meget større end den gamle kro på samme adresse på Bygaden. Der blev tilmed bygget en såkaldt teatersal vinklelret på bagsiden og en rejsestald til gæsternes heste ved siden af kroen, mens den hidtidige rejsestald havde ligget på den modsatte side af gaden.
Frem til slutningen af 1920’erne var kørsel med heste den vigtigste vejtransport, men nogle år efter 2. verdenskrig var biler blevet så udbredt, at en automekaniker i 1953 ansøgte om at måtte indrette et mekanisk værksted i rejseladen, som han lejede, ligesom han søgte tilladelse til at etablere et tankanlæg og en benzintank på kropladsen.
Kirke Værløse Kro var i 1950’erne ejet af Alvilda Christine Marie Frederikke Jensen, tidligere gift Kjeldbjerg. Hun havde været ansat på mejeriet i Kirke Værløse og blev sidenhen økonoma på Flyvestation Værløse, inden den driftige kvinde blev kroejer.
”Hun var dygtig til at lave mad, var glad, positiv og virkelysten,” fortæller hendes barnebarn Bjarne Kjeldbjerg og fortsætter:
”Hun ejede også kroen, da ”Poeten og Lillemor” blev indspillet i 1959, og man kan i filmen i korte glimt se, hvor flot der så ud inde i kroen.”
Alvilda endte med at blive den sidste kroejer, idet hun alt for tidligt blev ramt af alvorlig sygdom og kroen derfor måtte sættes til salg. Da der ikke viste sig interesse for at drive kroen videre, blev den solgt til anden anvendelse. I flere år var der tekstilfabrik i bygningerne, mens store udvidelsesplaner ikke blev realiseret. I stedet blev den smukke krohave udmatrikuleret i 1979, så en andelsboligforening kunne lade en række huse opføre. Selve krobygningen blev ombygget til fire ejerlejligheder året efter.