Uddelingen af julemad viste et stort behov. Furesø Kommune afviser at stille et lokale til rådighed for Furesø Madbank. Dermed kan ambitionen om at dele mad ud to gange om ugen ikke blive realiseret.
Af Mikkel Kjølby
Uddeling af overskudsmad vinder frem over hele landet, men i Furesø Kommune står bureaukratiet i vejen for, at Furesø Madbank kan komme i gang med at dele mad ud to gange om ugen.
Det vil nemlig kræve et fast lokale, hvis Furesø Madbank skal gå fra at dele mad ud tre gange om året – til at dele mad ud to gange om ugen, som er foreningen store ambition.
– Jeg er dødrasende og forundret. Der skal findes en løsning, lyder det fra Helle Vallentin, byrådsmedlem for Enhedslisten, men også frivillig i Furesø Madbank.
JosefineTanya Sørensen er den store drivkraft i projektet. Den første maduddeling fandt sted for lige over et år siden. Uddelingen den 23.12 var den fjerde i rækken, men mere bliver det nok ikke til.
– Vi var til møde med Ole (borgmester Ole Bondo Christensen red.) i april måned omkring støtte til vores kommende forening. Han kunne rigtig godt lide den idé. Vi har set nogen forskellige lokaler, og de har fundet et, der kunne give rigtig god mulighed for at få foreningen etableret deri med maduddelingerne, fortæller JosefineTanya Sørensen fra foreningen Furesø Madbank, som blev stiftet i oktober måned.
Der er bare ikke rigtig sket noget.
– Der sker ikke en dyt, siger Helle Vallentin.
-Helle Vallentin har rykket for svar og endda ringet for at få svar. Til sidst kom der et skriftligt svar fra Claus Torp, direktør for By- og kultur i Furesø Kommune.
Han pointerer, at det normalt er boligselskaber, som stiller lokaler til rådighed og gennemgår de store krav til et sådant lokale i forhold til hygiejne, lokalplan, krav til foreninger og lejebetaling. Konklusionen lyder:
– Furesø Kommune vil have svært ved at hjælpe foreningen med egnede lokaler til brug for en fast lokalitet. Uddeling af mad kan klassificeres som “dagligvarebutik”. Det stiller krav til lokalplanforholdene. Foreningen vil have mulighed for at drive aktiviteten som en “Socioøkonomisk virksomhed”. Herved kan indkomstgrundlaget styrkes, og foreningen kan betale leje mm., lyder det i svaret fra Claus Torp.
Helle Vallentin vil gå videre med sagen.
– Claus Torp stiller også forslag om et møde. Jeg har taget imod den hånd. Det må vi gøre først i det nye år, siger Helle Vallentin.
Et kæmpe behov
Lillejuleaften dukkede mellem 120 og 150 borgere op for at få del i maduddelingen, som fandt sted i Farum Midtpunkts selskabslokale.
– At der kommer så mange til en enkelt uddeling, viser, at der er et kæmpe behov. Masser af mad bliver smidt ud fra supermarkeder. Det er godt for klimaet og for de udsatte. Det eneste der mangler, er et lokale. Det kan ikke passe, når Furesø Kommune råder over så mange lokaler, at man ikke kan finde 40 kvadratmeter et eller andet sted. Det kan simpelthen ikke passe, raser Helle Vallentin.
Borgmester Ole Bondo Christensen og byrådsmedlem Niels Bjerre Degn deltog i maduddelingen, da de tog en tjans med at hente mad fra et supermarked.
– Det er mit håb, at de har fået øjnene op for, hvor vigtigt projektet er, siger Helle Vallentin.