Markant fald – Skoleelever låner færre bøger

Skoleeleverne lånte færre bøger i 2023. Nu er der flere midler på vej til læsning for skolebørn.

Navisen.dk skriver, at Furesøs folkeskoleelever har lånt 15 procent færre bøger fra 2022 til 2023.
I forbindelse med skolereformen i 2014 blev det muligt at ændre skolebiblioteker til Pædagogiske Lærecentre. Nu er der for første gang sat tal på udlån. Fra 2022 til 2023 har Furesøs skolebørn lånt 15 procent færre bøger. Fra 80,340 i 2022 til 67,918.
Navisen.dk har fundet tallene i Danmarks Statistik og kæder dem via ekspertudsagn sammen med overgangen fra traditionelle skolebiblioteker til pædagogiske læringscentre.
Klaus F. Svensson, der er formand for Landsforeningen Skole & Bøger siger til navisen.dk:
–  Hvis jeg kører ind i en kommune, hvor man har afskaffet skolebiblioteket, så er der slet ikke noget vejledning. Der er ikke engang en HK’er der sidder der. Der er ingenting. Det er jo der hvor jeg begynder, som formand for Landsforeningen Skoler og Bøger, at få lidt ondt i maven, siger han til navisen.dk
Alt om Furesø har spurgt formanden for Børne- og Skoleudvalget Muhammed Bektas (A) til hans holdning til den udvikling.
– På Furesøs folkeskoler har vi nogle fede og spændende pædagogiske læringscentre. Det er noget af det første der bliver vist frem, når man er på rundtur ude på skolerne. Det er selvfølgelig ærgerligt at læse, at eleverne låner færre bøger. Heldigvis har vi nogle rigtig dygtige lærere på vores skoler, der hver dag udvikler elevernes læseevner og læselyst, siger Muhammed Bektas og fortsætter:
– Jeg er glad for, at vi i budgettet har sat en kvart mio. kr. af til at styrke børns læselyst. Forhåbentlig kan de midler være med til at gøre en forskel for børnenes læsning og at skoleeleverne kommer til at låne flere bøger ude lokalt på skolerne.
Næstformand Anders Medum Groth (B) ser klare årsager til faldet i udlån.
– Det er godt, at der kommer fokus på området, for læsning er vigtigt og ‘alle fags moder’. At Furesø umiddelbart placeres dårligt på listen, har uden tvivl rod i flere forskellige elementer. Hareskov Skoles biblioteket er kombineret med folkebiblioteket, og dermed optræder det anderledes i statistikken. Skolebiblioteket på Stavnsholtskolen har været under ombygning i 2023, og der har skolen og eleverne i højere grad søgt imod biblioteket i Kulturhuset. Som et sidste væsentligt element har de digitale udlån ikke været en del af undersøgelsen. Der vil der også være et svar at hente, lyder det fra Anders Medum Groth.
Han henviser ligesom Muhammed Bektas til budgetaftalen, hvor der er afsat flere midler.
– Vi skal naturligvis have gode lokale skolebiblioteksløsninger, der kan inspirere og udvikle vores skoleelevers læsekompetencer. I budgetaftalen som vi netop har indgået, har vi investeret 1 mio. kroner ekstra i området over de næste fire år. Vi har bl.a. fjernet biblioteksbøder for børn og vi vil også give adgang til E-reolen for alle skolebørn i kommunen. Det vil udvide lånemulighederne for alle skolebørn markant, siger Anders Medum Groth.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *