Rådgiver – Fruegård kan sagtens genskabes og styrkes

Ifølge kommunens rådgiver kan Fruegårds herligheder sagtens genskabes. Ifølge ejerens rådgiver er bevaringsværdien faldet markant.

Center for Bygningsbevaring – Raadvad har udarbejdet en vurdering af Fruegård. Sideløbende har ejeren fået en uvildig save-vurdering. De stritter i hver deres retning.
Af Mikkel Kjølby
Sagen om Fruegård i Kirke Værløse fortsætter for fuld udblæsning. Ejeren fik i april mulighed for at nedrive stråtaget, da der var et hul på 13 dage i de såkaldte paragraf 14-forbud. Det gjorde han så. Resten af bygningerne er også blevet udsat for voldsom behandling.
Ejendommen var beskyttet af en save-vurdering fra 2017. Her var den bevaringsværdi i klasse 3, hvilket er en meget høj bevaringsværdi.
Nu har ejeren fået et uvildigt firma til at lave en ny save-vurdering. Den fastsætter save-vurdering til 7, hvilket giver en lav bevaringsværdi. Det er dog ikke ejerens uvildige rådgiver, som fastsætter save-vurderingen. Det er de enkelte kommuner, som regel på baggrund af ekstern rådgiver.
Furesø Kommune har allerede fået udarbejdet et notat af Center for Bygningsbevaring – Raadvad.
Notatet er lavet i forhold til de nylige bygningsændringers konsekvenser for ejendommens bevaringsværdier. På den baggrund vurderer forvaltningen ikke, at det er muligt at foretage en SAVE-vurdering, når der er påbegyndt et større byggeprojekt på ejendommen. Forvaltningen vurderer, at de fremhævede bevaringsværdier fra SAVE-vurderingen 2017, som er at stuehuset og de to udlænger er velproportionerede, og en vigtig del af det trelængede anlæg omkring en veldefineret gårdsplads, samt gårdens flotte beliggenhed i åbent land trukket tilbage fra vejen, stadig er til stede. Derfor foreslår forvaltningen, at bygningerne bliver omfattet af lokalplanen.
Den nævnte lokalplan er den kommende temalokalplan for bevaringsværdige bygninger.
Center for Bygningsbevaring – Raadvad konkluderer følgende.
 – Som det tydeligt fremgår af både SAVE-vurderingen, Skråfotos fra 2023 og hele sagsforløbet fra 2024, så fremstod Fruegård indtil for ganske nylig som en meget fin, velbevaret og helstøbt gård med en høj bevaringsmæssig værdi. Det er meget beklageligt, at gården har været udsat for en så ufølsom og hårdhændet behandling, som det er tilfældet. Men trods de gennemførte ændringer har de tre bygninger både enkeltvis og i sammenhæng stadig store bevaringsværdier, og som det fremgår, kan de bevaringsværdier, der er svækket af ændringerne, sagtens genskabes og styrkes.
Eftersom Furesø Kommune skal give tilladelse til alle fremtidige arbejder på Fruegård tyder alt på, at ejeren af Fruegårds byggeprojekt bliver at genskabe de bygningsmæssige værdier.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Rådgiver – Fruegård kan sagtens genskabes og styrkes”

  1. Jens Eggert

    Det er utroligt at Furesø forvaltningen kan påstå at Fruegård fremstod som “en meget fin, velbevaret og helstøbt gård med en høj bevaringsmæssig værdi”

    Jeg overvejede selv at købe ejendommen da Flemming og Bodil satte den til salg, men kunne efter et par fremvisninger, kunne jeg konstatere, at der var tale om et sminket lig.

    Så den nye Save værdi på 7 kommer ikke bag på mig, idet jeg har tidligere i dette forum betvivlet Fruegårds save værdi på 3, idet jeg har arbejdet med flere frede bygninger sammen med SLKS og har en del mere erfaring mede dette, end de fleste lokale smagsdommere.

    Og nu vælger Kommunen så krampagtig at holde fast I deres vurdering for at udgå, at tabe ansigt – vis jeg var ejer ville jeg stævne kommunen med krav om erstatning for forsinkelse og meromkostninger, en sag som jeg sagtens se at en sådan sag kan koste kommunens skatte ydere mange mio. – Det virker som endnu en Farumgård sag……..

    Der er ikke noget at sige til, at Furesø kommune har Danmarks næst længste sagsbehandlings tid på bygge ansøgninger
    (mellem 12-24 måneder), når forvaltningen bruger det meste af deres tid på nidkært at forfølge gårdejere for ligegyldigheder.

Der er lukket for kommentarer.