Søskende trodser gigt – med i eliten

Cecilie König har stor fornøjelse af staldens lovende hest König Surprise Party.

17-årige Cecilie König er på U18-landsholdet. 22-årige Amalie König kæmper med i toppen af U25-klassen. Utroligt nok kæmper de sideløbende med sygdommen børnegigt.
– Det er altid en kamp for dem at komme i gang med dagen. Gigten sidder i deres fingre og deres led. Det er vigtigt for dem at have en aktiv hverdag. Elitesport er en god ting for dem. Det hjælper dem i deres hverdag, fortæller Charlotte König, ejer af König Equestrian på Skovgården ved Jonstrup og i dette tilfælde stolt mor.
For de to piger er usædvanligt stædige. Sygdommen holdes i ave med medicin og jævnlige tjek på hospitalet. Familiens sygdomskvaler rækker dog langt længere end børnegigt.
Amalie trådte til og tog ansvaret, da Charlotte König blev ramt af blodpropper og langsomt kæmpede sig tilbage til en så normal tilværelse som muligt. I 2022 blev det muligt for Amalie at vende tilbage som aktiv rytterske.
Familien købte hesten Jorsinaa i Sverige. Amalie har lige så stille formet potentialet i den urolige hest.
– Den var bange for at få rytter på. Den var bange for at få saddel på og den var ikke glad for at komme ud til stævnebanerne. Den havde et stort potentiale, men var opgivet, fordi den var for tidskrævende, fortæller Amalie König.
Amalie havde tålmodigheden og har ført Jorsinaa fra nulklassen til den bedste klasse for U25-ryttere.
-Det har krævet meget arbejde. Den er først lige begyndt at acceptere min mor og søster i boksen. Men til gengæld er den god til at springe. Der er meget potentiale i Jorsinaa, siger Amalie med en tilfreds mine.
Det er Amalies store håb, at Jorsinaa kan blive ved med at udvikle sig og tage skridtet op i seniorklassen. Ekvipagens store mål for den kommende tid er DM og NM for U25 i sommeren 2024.
Cecilie König går i 2G på Niels Brocks Gymnasium i København. Hun står tidligt op hver dag for at træne heste inden turen går til gymnasiet. Cecilie er på en Team Danmark-ordning, men tager gymnasiet på normeret tid.
I sommers turnerede hun Europa rundt til Nations Cup-springninger med U18-landsholdet. Højdepunktet var EM i Milano.
-Det var en kæmpe oplevelse at være til EM, og det var meget lærerigt, siger Cecilie König. Turen derned var en oplevelse i sig selv. Man kører om natten, når det er køligt og lader hesten stå i stald om dagen. Turen tog to dage.
Cecilies tophest er den 13-årige vallak Flyer. Cecilie har selv trænet den fra at springe på 125 centimeter til 140 centimeter, men grænsen for hestens formåen er ved at være nået.
– Flyer kommer nok ikke til at springe på 150 centimeter, men han er en god hest med et stort hjerte. Det er som at ride på sin bedste ven, siger Cecilie König.
Cecilie har et år tilbage i U18-klassen og ser frem til sommerens DM, men det er aldrig til at vide, hvad der er at ride på.
– Det er en forretning, og vi sælger heste. Flyer er en salgshest. Han bliver solgt på et tidspunkt. Jeg har tidligere solgt Cecilies bedste pony lige op til et DM. Sådan er det. Det er en forretning, siger Charlotte König.
Det har begge piger for længst accepteret. De træner mere end en hest. Amalie har tre heste i træning. Cecilie træner fire heste og har det næste talent i støbeformen.
Den 7-årige hoppe König Surprise Party er stutteriets egen avl – ligesom hendes mor og mormor. Pigerne overnattede længe i stalden for at tage imod den nye hest, men hun lod vente på sig og kom den første nat, hvor pigerne sov i huset. Derfor er den døbt Surprise Party. Den har haft sine udfordringer og er blevet opereret i hovedet tre gange. Nu nærmer den sig sin bedste tid som springhest.
– Jeg har ikke fundet min hest til U21-klassen endnu. Party har det måske i sig, men der er lang vej igen, siger Cecilie König.
For man kan aldrig vide med heste. Familien König købte landsholdshesten Moneymaker i Sverige. Tre måneder efter fik den kolik og døde. Sådan er branchen!

Amalie König har trukket et stort læs i familien.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest