Store Planer – Forsvarsmuseum og flyhistorie i Herkuleshangarerne

Hangar 46 - bedre kendt som Herkulershangaren blev udset til Forsvarsmuseum af Tøjhusmuseets direktør. Der skulle køre tanks de rullende bakker bag hangaren.

I serien “Store planer” gennemgår Alt om Furesø en række store og visionære projekter, som aldrig blev gennemført. Første afsnit handler om et Forsvarsmuseum på Flyvestation Værløse. 
Af Mikkel Kjølby
Nedlæggelsen af Flyvestation Værløse som operativ militærbase i 2004 udløste en storm af gode idéer til den fremtidige udnyttelse af det gigantiske område. En lokal politiker foreslog en filial af Zoologisk Have og fik opbakning af den legendariske direktør Bengt Holst samt Miljøminister Connie Hedegaard. Furesøs borgmester Jesper Bach talte vidt og bredt om en Action Park og så var der dem, som ville have motorsport på landingsbanerne.
Men den vildeste og mest spektakulære plan kom fra et hæderkronet museum. Tøjhusmuseets direktør Ole Louis Frantzen og souschef Jens-Carl Kirchmeier-Andersen fremlagde en plan for anlæggelsen af et Krigsmuseum med base i de to Herkuleshangarer. Her var der plads til militært udstyr i stor størrelse, og der kunne endda laves opvisninger med tanks i bakkerne bag museet. Planen blev fremlagt i Værløse Nyt, men den fik aldrig luft under vingerne.
En gruppe lokale tog fat i en lignende tanke. Herculeshangarerne skulle bruges som Flyhistorisk Museum under Nationalmuseet – en slags Tøjhusmuseum for store ting. En række frivillige organisationer og foreninger arbejdede aktivt for sagen. I 2005 kom det så vidt, at man stiftede foreningen Danmarks Flyvehistoriske Museum.
Skuffelsen var stor, da Nationalmuseets talsmand ved et borgermøde annoncerede, at Herculeshangarerne primært skulle fungere som depot for historisk krigsmateriel. Sådan blev det.
De gigantiske hangarer rummer i dag militært udstyr brugt i forskellige danske indsatser. En enkelt sommer slog Nationalmuseet dørene op for offentligheden. Siden har de været lukkede af sparehensyn.
De lokale foreninger kæmpede i flere år om retten til at få lokaler på Flyvestation Værløse. I sidste ende valgte statens ejendomsselskab Freja og Furesø Kommune at satse på Hangar 2 i Sydlejren. Her er der i dag indrettet Værløse Flyhistoriske Hangar, som drives af lokale foreninger med især tidligere ansatte ved Flyvestation Værløse som drivkraft.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder