Udviklingsplanen for Værløse Bymidte er på vej igennem systemet. Det er tanken at udvikle de fælles ting på Bymidten ved at opføre 180-220 boliger. Oplægget til udviklingsplan peger på, hvor det kan gøres.
Af Mikkel Kjølby
I et forsøg på at fremtidssikre handels- og mødestedet har Furesøs politikere og forvaltning arbejdet på en udviklingsplan, som giver et bud på Værløse Bymidte år 2040. Der er tale om et mulighedsstudie, som skal danne grundlaget for den fremtidige udvikling.
Det centrale i planen er udviklingen af de fælles ting, men det koster en del at ombygge biografen, etablere et fællesskabshus i Nordea-bygningen, lægge endnu en etage på parkeringshus og etablere en grøn midte.
Der er kun en vej til indtægter, og det er ved at etablere nye boliger. Det kaldes byfortætning. Konkret er det tanken at etablere 180-220 nye boliger. Det bliver en blanding af byhuse i flere etager og lejligheder.
Hovedparten af de nye boliger tænkes placeret på kommunale grunde i udkanten af Værløse Bymidten
-Planen er bygget op omkring en struktur, der består af nye randbebyggelser langs de fire veje, Fiskebækvej, Kollekollevej, Stiager og Skovgårds Allé, hvor der i dag er ”huller” i randen. Bebyggelserne i kanten er højere end de andre nye bebyggelser, og har i overvejende grad en sammenhængende karakter, der består af etageejendomme i op til 6 etager. I den resterende del af bymidten foreslås de nye bebyggelser lavere og tættere. Det giver oplevelsen af nedskalerede byrum med menneskelig skala passende en forstadsby og samtidig giver det mere lys i byrummene, skriver forvaltningen i oplægget til udviklingsplanen.
I alt foreslås omkring 25.000 m2 byggeretter plus omkring 4000 m2 til et parkeringshus. Boligerne ligger i størrelsesordenen fra omkring 80 m2 til op til 120 m2, og omregnet svarer til cirka 200 nye boliger alt efter den endelig fordeling af boligstørrelser.
Oplægget til udviklingsplanen giver også konkrete bud på, hvad der skal placeres hvor.
– Ved Hareskovhvile placeres en række byhuse, som derved skaber et nyt byrum foran den historiske bygning. Byhusene får en solrig og atraktiv placering med mulighed for mindre private havestykker mod vest. Byhusene tænkes opført i et nutidigt arkitektonisk udtryk, hvor der stilles krav til valg af materialer og facadernes detaljeringsgrad for at skabe samspil med Hareskovhvile. Den almene boligbebyggelse Borgerbo, der ligger syd for Hareskovhvile vil med fordel kunne transformeres med endnu en etage for at fuldende det nye byrum Hareskovhvile Haven, står der i oplægget til udviklingsplan.
I samme område foreslår man også boliger ned mod Stiager.
Så er der området langs Skovgårds Allé. Oplægget til udviklingsplan foreslår at nedlægge parkeringspladsen ved Gadekærsvej.
– Langs Skovgårds Allé foreslås byhuse i 2 til 3 etager. Det er en attraktiv placering for nye boliger med kig ud over det grønne strøg ved Langkærgård og bag kirken. Skovgården langs Stiager vil kunne transformeres med en eller to etager over på den eksisterende bebyggelse. Aktivitetscenteret Skovgården foreslås flyttes mod syd med en facade og en placering i direkte relation med det offentlig rum. Det eksisterende aktivitetscenter transformeres til boliger i sammenhæng med byhusene mod Skovgårds Allé, står der i oplægget til udviklingsplanen.
Ved Værløse Station er der også planer for ny bebyggelse.
– Platangården er en ny bebyggelse, der placeres omkring de eksisterende platantræer ved petanquebanen tæt på stationspladsen. Ud mod Stationspladsen vil der eventuelt kunne placeres offentlige funktioner i stueplan, mens de øvrige etagemeter foreslås opført som boliger.
– Langs Kollekollevej foreslås en ny stok-bebyggelse. Det er en videreførelse af den eksisterende bebyggelsesstruktur og vil være med til at skabe et sammenhængende udtryk ud mod Kollekollevej. Ved krydset Kollekollevej og Fiskebækvej er der foreslået ungdomsboliger på en central placering i forhold til stationen, kan man læse i planen.
Og så er der pladsen ved Galaksen og TDC-grunden, som ikke er kommunalt ejet.
– Parkeringspladsen mellem Galaksen og TDC-bygningen foreslås bebygget med 2-3 etager byhuse. Byhusene placeres med et privat gårdrum, der åbner op mod den eksisterende bibliotekshave mod vest.
Der er også tanker om at renovere Værløse Bio og finansiere dette ved at bygge boliger ovenpå biografen, og så vil man igen kigge på at lægge en ekstra etage på den østlige side af Den Røde Plads.
1 kommentar til “Værløse Bymidte – Her kan nye boliger placeres”
Det findes et ganske særligt sted i helvede, til folk der tegner kort hvor nord ikke er op, og man ikke har sat en kompasrose på!