Vi kender alle historierne om vores barske og eventyrlystne forfædre i vikingetiden.
Der boede vikinger flere steder i Furesø
Vikinger var der rigeligt af her på egnen. Det er slået fast med syvtommersøm i forbindelse med arkæologiske udgravninger foretaget af Kroppedal Museum i 1996-1999. Det var udstykningen af Højgårdens jorde til det nuværende Ryget Skovby, som satte gang i de arkæologiske udgravninger. Ikke overraskende var der bid.
Der blev fundet spor efter flere gårde fra vikingetiden, en række effekter og en massegrav fra vikingetiden. Ikke mindst området fra Solbjerggaard op til søerne ved Furesø Kommunes jernalderhus bød på mange fund.
Gårdene var ganske store – 30 meter lange – med indhegninger, værkstedsbygninger og økonomibygninger. Det tyder alt sammen på ganske stor rigdom her på egnen i vikingetiden.
– Der er fundet vikingetid over hele Værløse Vest-området, specielt i nærheden af Solbjerggaard. Der har ganske givet ligget en bebyggelse ved søerne i Ryget Skovby. Formentlig en storgård og to mindre gårde, fortæller Niels Bødker Thomsen fra Værløse Arkæologigruppe.
Et fredeligt folkefærd
Men der er nu ikke så meget, der tyder på, at der var tale om blodtørstige vikinger.
– De fleste levede stille og roligt. Vikingetiden var i virkeligheden en fredelig periode med en stor befolkningstilvækst, fordi man bliver bedre til at dyrke jorden. Men der var en krigerkultur i samfundet, og kongen havde ret til, at indkalde folk i leding til hærtogt. I så fald har Værløse-egnen også skulle stille med krigere, forklarer Niels Bødker Thomsen.
Der er også fundet vikingetid ved Kildebakken i Kirke Værløse, og det formodes, at der har ligget en vikingebebyggelse et eller andet sted ved Farum Kirke. Der er dog aldrig fundet spor efter den. Formentlig fordi der er bygget ovenpå den.
– Samlet set har der boet 200 til 300 mennesker på Furesø-egnen i vikingetiden, siger Niels Bødker Thomsen.