Vil skabe nyt liv i Pumpehuset ved Søndersø

Pumpehusets fremtidige udseende kunne være nogenlunde sådan her. Skitse: Haagh´n´Falck.

Det lille gule hus ved Søndersøs sydlige bred forfalder. Nu vil ejerne skabe nyt liv i Pumpehuset, men lokalplanens rammer er for snævre.
Tilbage i 2016 startede Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, en ombygningsproces for Værket ved Søndersø. I den forbindelse blev de gamle funktionærboliger og det lille, gule pumpehus ved Søndersø solgt fra.
Pumpehuset blev opført i 1962, det var dengang søvandet blev brugt som drikkevand for borgerne i København. Huset er på 109 m2, men grunden er på 2.551 m2.
De nye ejere af Pumpehuset forsøgte i første omgang at få tilladelse til at sælge grunden til en bolig. Det blev blankt afslået af Furesø Kommunes Planudvalg. Der blev endda nedlagt et Paragraf 14-forbud, hvilket betød, at kommunen blev nødt til at lave en ny lokalplan for området.
Lokalplan 150 tillod kun rekreativ anvendelse af Pumpehuset. Fx en badeanstalt med iskiosk. Der blev i samme omgang givet tilladelse til tre parkeringspladser.
Nu har en af medejerne af Pumpehuset haft foretræde for Udvalget for Plan- og Byudvikling. Morten Falck fra entreprenørfirmaet Haagh’n’Falck har fået udarbejde et nyt skitseprojekt.
– Vi er rigtig glade for, at politikerne og forvaltningen ville tage imod os for at indgå i en dialog om, hvordan vi kan skabe liv i det historiske pumpehus. Den nuværende lokalplan er desværre så restriktiv, at det ikke er muligt at lave hverken bolig eller liberalt erhverv, siger Morten Falck og fortsætter:
– Desuden er der tale om et specielt hus. Der er seks meter dybe kældre, som går helt ned under søen. De skal fyldes op, hvis det skal bruges til badeanstalt, men det kan bygningen heller ikke bruges til, hvis kommunen fastholder kravet om ganske få parkeringspladser, siger Morten Falck.
– Bolig kan jeg forstå er urealistisk at gå efter, og det må vi naturligvis respektere. Vi har derfor fremlagt idéen om liberalt erhverv i Pumpehuset. En tegnestue, et ingeniørfirma, tandlægeklinik, speciallæge, psykolog eller noget i den dur, siger Morten Falck.
Hvis byrådet eller kommunen er klar til at give grønt lys for liberalt erhverv, vil ejerne af Pumpehuset tilbyde at udarbejde nye lokalplanforslag, der gør det muligt at få liv i den historie bygning igen.,
– Det er synd, at bygningen forfalder og jævnligt bliver udsat for hærværk. Så hvis det kan fremme processen, at vi har nogle af vores tekniske eksperter til at udarbejde et lokalplanforslag, så Furesø Kommune kan koncentrere sig om myndighedsbehandlingen, så gør vi gerne dét, siger Morten Falck, som også understreger, at det nye forslag vil indeholde stengærder og tiltag, der fremmer biodiversiteten i området.
Furesøs politikere har i den seneste tid igen og igen pointeret, at byplanafdelingen skal skånes for yderligere opgaver. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra udvalgsformand Bettina Ugelvig (A).
DN Furesø var stærkt imod planen om bolig i Pumpehuset. Af samme årsag er der ikke opbakning til, at man kan bruge ejendommen til liberalt erhverv.
– For os er Søndersø et naturområde med stor rekreativ værdi. Vi vil kæmpe imod administrative tiltag og dispensationer, der gør en udnyttelse som den skitserede mulig, siger Carsten Juel, formand for DN Furesø.
Bo Søgaard, formand for borgerforeningen Jonstrup 89 undrer sig over, hvad investorerne har tænkt sig.
– Ingen af lokalplanens anvendelsesformål synes at kunne forrente køb og restaurering til nogen af Lokalplan 150’s rekreative anvendelsesformål. Noget helt andet er, at netop de nævnte anvendelsesformål kunne være meget velanbragte på det sted, lyder det fra Bo Søgaard, som dog også har et andet forslag.
– Jeg kunne godt forestille mig, at DN vil kunne etablere et informationsmæssigt støttepunkt på det sted, der kunne benyttes som auditorium, salg af is/vand/kaffe og måske udlejning af en båd eller to, foreslår Bo Søgaard.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest