Flere partier i byrådet vil teste biologisk rensning i Farum. Novafos-notat viser, at kun et areal ved Hestetangsvej er realistisk. Der er for stor volumen på vandtrykket.
Her til efteråret skal Furesø Byråd godkende et nyt anlægsprogram for forsyningsselskabet Novafos. I den forbindelse har Novafos udarbejdet et notat om muligheden for at etablere biologisk rensning ved Farum Sø.
Tre partier i Furesø Byråd og Natur- og Klimaudvalget – Venstre og Konservative samt Radikale Venstre – vil have det testet.
-Venstre og Konservative har stor interesse i at få afprøvet Naturbaserede rensningsløsninger i Furesø Kommune. De er både billige og meget CO2 venlige. Vi vil i efteråret 2024 have indhentet tilbud på et første projekt, så det kan etableres i 2025, lyder det fra Niels Jørgen Brandt (C) og Lars Carpens (V).
Anders Medum Groth (B) er på linje med dem:
– Jeg synes, det er enormt interessant at kommer videre med en biologisk rensning med beluftede filtre. Rent volumemæssigt kan man nå en del længere, end man kunne med de tidlige biologiske rensninger. Den biologiske rensning er ikke uden problemer ift. fx fosfor og areal, men der findes løsninger, som kan kobles på. Vi må og skal have vores miljøpåvirkning ned, og alle sejl skal forsøges at sættes i den proces, siger Anders Medum Groth.
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) ser dog visse udfordringer i den forbindelse.
– Der er udfordringer ved biologisk rens på flere parametre. Biologisk rensning kan langt fra klare rensning af fosfor, hvilket er en stor del af spildevandet, hvorfor der skal indføres et såkaldt 4.rensetrin – vi kender ikke udgifterne hertil. Biologisk rensning kan ikke klare monsterregn, som vi forventelig for mere af, forklarer Lene Munch-Petersen.
Biologisk rensning kræver også plads – masser af plads. Og plads er der ikke meget tilbage af i Farum. Novafos-notatet belyser tre placeringer.
Placeringerne ved Fredtofteparken og Farum Kirke kan ikke rumme den nødvendige volumen. Tilbage er et område ved Hestetangsvej, hvor vandvolumen er mindre. Men også her er der problemer.
– Det er svært at finde et areal i Farum, hvor et biologisk anlæg kan etableres. Konklusionen er et areal ved Hestetangsvej, som både er mindre i omfang dels er en del af et fredet område og kræver derfor dispensation fra fredningen, hvilket jeg ikke vurderer som realistisk, siger Lene Munch-Petersen, som også peger på, at prisen på biologisk rensning pr. kubikmeter i forhold til traditionel rensning ikke er kendt.
Lene Munch-Petersen ser frem til at få afklaret udfordringerne.
– Jeg har anbefalet at de videre undersøgelser kommer med i investeringsplanen for 2025. Vi er alle i Natur- og Klimaudvalget indstillet på, at der handles og igangsætte initiativer i 2025, siger Lene Munch-Petersen.