En sødlig og til tider kvalmende lugt har bredt sig i Farum. Men det er ingenting i forhold til, hvad der kan være i vente.
Vi kender det alle sammen. Den lokale landbrug har spredt gylle på sin mark, og der går et par dage med en fæl hørm.
Sådan er det lige nu i den vestlige del af Farum. Det skyldes, at der er spredt gylle på markerne ved Lillevangsvej. Ifølge Furesø Kommune er der tale om helt almindelig dyregødning.
Hørmen vil drive over i løbet af et par dage, men der kan være meget mere i vente de næste måneder.
Gyllesæsonen strækker sig fra februar til høsten. Det kan være et stykke ind i oktober måned. I denne periode må landmændene sprede forskellige slags gødning. Det kræver ikke tilladelse fra Furesø Kommune.
Tilbage i august 2020 var den helt gal. En landmand ved Bistrup havde spredt såkaldt biogødning ud på sine marker. Det er et restprodukt fra renseanlæggene og indeholder altså menneskelig afføring.
Dengang gik Furesø Kommune i dialog med landmanden om den fremtidige brug af biogødning. Siden har der ikke været gentagelser.
Men Furesø Kommune kan intet stille op, hvis en landmand ønsker at gøre brug af biogødning.
Centerchef i Furesø Kommune, Louise Piester, oplyser følgende:
– Både gylle, hestegødning, og alm staldgødning samt spildevandsslam/ biogødning er reguleret efter generelle regler i husdyrbekendtgørelsen. Derfor kræver det ikke specifikke tilladelser fra kommunen. Kommunen holder tilsyn med om opbevaring, overdækning og udbringningsregler overholdes.
Så det er bare om at krydse, hvad der kan krydses, eller bede den lokale landmand om nåde.
Der er marker i Furesø ved Frederiksborgvej i Værløse. Kirke Værløsevej i Værløse og Kirke Værløse. I Bistrup i det østlige Farum og Lillevangsvej i det vestlige Farum. Og så store landbrugsarealerne ved Bregnerød.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest
5 kommentarer til “Farum stinker – Det kan blive meget værre”
Hvis bare journalisten kunne få styr på facts. Der spredes IKKE menneskelig afføring men slam som rigtig nok for noget af det stammer fra vores alle sammens toiletter. Det har dog været igennem flere processer på rensningsanlæg hvorfor det er IKKE længere er fæces men slam. Det kan sammenlignes med det muld man henter på containerpladsen, det er jo heller ikke længere haveaffald da det har gennemgået en formuldning og derved har skiftet både udseende, struktur og indhold. Der kan henvises til https://vandetsvej.dk/faglig-viden/renseanlaeg hvis man vil læse lidt op på emnet omkring rensning af vores alle sammens spildevand som genbruges som slam på en cirkulær måde hvor man sparer afbrænding og en masse kunstgødning. Personligt sammenligner jeg brok over lugten med dem som bosætter sig ved siden af Tivoli for derefter at brokke sig over støjen. Hvem kom først, Tivoli har ligget der i over hundrede år og ligeledes har bønderne omkring Farum brugt forskellige former for gødning i flere hundrede år. Og ja det lugter, men det er en begrænset periode som man nok overlever.
Stanken nåede helt op til Farum midtpunkt her til morgen. Det er klamt, og træks at mængderne der spredes ud på markerne er så voldsomme, at det har SÅ store gener i hele byen 🤔
Q: Er slam fra rensningsanlægget kendt for at lugte mere fælt end gylle, og afgiver det lugt i længere tid ?
Lugten fra slam kan variere rigtig meget, noget er næsten lugtfrit mens andet lugter som ren død. Det kommer an på hvilket anlæg det stammer fra, hvor længe det har ligget i f.eks. rådnetank og hvor meget det er afvandet. Nogle anlæg er der fjernet så meget vand at det nærmest er kager mens andet kan være grødagtigt.
Brug af ekstrem lugtende gødning kan politianmeldes, da det forstyrer rigtig mange mennesker. Det år, hvor man brugte menneskegødning var et eksempel på dette. Så selvfølgelig kan kommunen gøre noget.
Du kan da sagtens polianmelde, men fortæl lige hvilken lov du vil henvise til ? Det er foregår og er foregået er fuldt lovligt. Og blot til info du skal nok tilbage til før krigen hvis du skal sætte dato på hvornår der sidst anvendtes human fæces som gødning.
Der er lukket for kommentarer.