Æsler og heste hjælper biodiversiteten på vej

Naturtalenternes heste og æsler spreder nu biodiversitet i et område omkring Shelter 204. Lige ved siden af caféen Shelter 214.

Naturstyrelsen har givet tilladelse til, at Naturtalenternes heste og æsler i en forsøgsperiode må afgræsse et nyt område på Flyvestation Værløse.
Af Mikkel Kjølby
Naturtalenterne fik forrige år råderet over Missilfolden på Flyvestation Værløse. Her har deres fire æsler og tre heste spredt hygge for børn med særlige behov, men så sandelig også for gæsterne i caféen Shelter 214.
Naturtalenterne havde dog den udfordring, at folden var lige til den lille side i forhold til naturligt foder til de store græssere, og derfor gav ekstra foder.
Nu har Naturtalenterne fået tilladelse af områdets ejer, Naturstyrelsen, til at lade dyrene afgræsse et område omkring deres hule i Shelter 2024.
– Sidste år fik vi lov at fodre fra november til februar, men jeg vil meget gerne undgå det, da de ikke er godt for noget. Det giver konflikter i flokken og ødelægger deres spisevaner, og så blev de også alt for tykke. I år bliver der ingen fodring. Kun Carlo og Björk, der begge er 30 får et tilskud. Det nye sted er der jo masser af mad, siger Nanna Rugh Wrangel.
Idéen opstod i kølvandet på Naturtalenternes udstationering af tre dyr ved Fuglsangpark i Farum. Her afgræssede de i sommers et område til stor fornøjelse for beboerne.
Og så var det jo, at området foran Shelter 204 var dækket af lokkende tykt græs. Til sidst søgte Nanna om tilladelse. Hun fik tilladelse til at lade dyrene afgræsse rundt om Shelter 204, men ikke længere oppe ved Shelter 214, hvor der er en flot hede, som skal beskyttes.
Naturtalenterne har også taget hensyn til en grævlingemor, som lige nu har unger i hulen. Det er ikke så svært, for der er tale om mobile indhegninger, som kan flyttes rundt forholdsvis let.
Afgræsningen giver bestemt mening. Når dyrene spiser det visne græslag, giver det plads til nye planter og vil dermed øge biodiversiteten. Det skulle give plads til citronsommerfuglen og andre arter.
Anna Bodil Hald fra Værløse Naturgruppe har medvirket til at finde den rette metode.
– Græsning på nuværende tidspunkt er helt fint som alternativ til afbrænding, men det skal bare være i bund. Hvis dyrene tramper over store dele, kan der ikke brændes bagefter, lyder det fra Anna Bodil Hald.
I slutningen af februar eller starten af marts er det tid til den årlige afbrænding i området, men kun hvis der ikke er græsset i bund. I området ved siden af er der en flot hede. Den er med kærlig omsorg vokset de sidste 20 år.

Naturtalenterne har fået tilladelse til at afgræsse det røde område.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder