Debat – Miljørådet er ikke en forening

Charlotte Søllner Hernø, formand for Miljørådet ved et af de velbesøgte borgermøder.

Af Charlotte Søllner Hernø, formand for Miljørådet i Furesø Kommune.
Det fremgår af forvaltningens budgetforslag, at besparelser også vil få konsekvenser for Miljørådet i Furesø Kommune.
Da der imidlertid er tale om flere misforståelser og modstrid med Miljørådets vedtægter, som der redegøres for nedenfor, bør den del af forslaget, som indbefatter Miljørådet, helt udgå af budgetforslaget.
1) Først og fremmest sammenblandes Miljørådets funktion med Den Grønne Guide. Miljørådet og Den Grønne Guide har på ingen måde samme funktion og opererer ikke på samme vilkår. Den Grønne Guide varetages af en lønnet ansat i forvaltningen, mens Miljørådets medlemmer repræsenterer en lang række organisationer og råd samt direkte valgte personer, der alle arbejder frivilligt.
2) Miljørådet i Furesø Kommune er ikke en forening og kan derfor ikke sidestilles med andre foreninger i kommunen, som det anføres i budgetforslaget.
Det fremgår klart og tydeligt af Furesø Kommunes hjemmeside, hvor Miljørådet er oplistet under “Råd, nævn og bestyrelser”.
Miljørådet i Furesø Kommune er et råd, som i sin nuværende form er nedsat af byrådet for knapt 10 år siden, og som har en funktion som et rådgivende råd. Det fremgår således også klart og tydeligt af vedtægterne for Miljørådet, idet der her henvises til følgende vedtægter:
• §2 “Miljørådet har funktion som det grønne råd i Furesø Kommune. Miljørådet kan udtale sig til kommunen om væsentlige spørgsmål på miljø-, klima-, natur- og planområdet, på eget initiativ eller på kommunens anmodning.”
• §3 “Miljørådet mødes med formanden for Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling og formanden for Udvalget for byudvikling og bolig og borgmesteren én gang om året. Miljørådet mødes med forvaltningen mindst én gang om året.”
3) Det fremgår fejlagtigt af budgetforslaget, at “forvaltningens understøttende og sekretariatslignende funktion” skal bortfalde.
Miljørådet er ikke bekendt med, at der på noget tidspunkt har været tale om en hverken understøttende eller sekretariatslignende funktion fra forvaltningens side.
Miljørådet har én kontaktperson, Den Grønne Guide, hvis vigtigste opgave har været at skrive referat fra de åbne borgermøder, som Miljørådet er forpligtet til at afholde jævnfør vedtægterne.
I forbindelse med det senest afholdte åbne borgermøde i foråret udarbejdede Miljørådet selv et referat, som er fremsendt til den nævnte kontaktperson. Referatet ses dog ikke at være lagt på nettet, Furesø Kommunes website, som forvaltningen nødvendigvis er nødt til at gøre, da Miljørådet indlysende nok ikke har adgang til selv at lægge noget på dette site.
Der skal henvises til, at vedtægterne anfører, at referater fra de åbne borgermøder, skal offentliggøres på nettet.
• §10 ”Beslutningsreferat af Miljørådets offentlige møder godkendes af formanden og annonceres på internettet senest fjorten dage efter mødets afholdelse.”
Miljørådet har for så vidt ikke behov for en kontaktperson, da kontakt sker direkte til den eller de personer, der i en given situation er behov for. Miljørådet har således alene behov for, at referat fra de offentlige borgermøder – udarbejdet af Miljørådet selv – lægges på nettet af en kontaktperson i forvaltningen.
4) Det fremgår af budgetforslagets beskrivelse, at “det indskrives i kommissorium, at Miljørådet
fremover skal sende en motiveret ansøgning til forvaltningen for at få frigivet midler til arrangementer”.
Det må forstås således, at Miljørådet skal ansøge om midler fra gang til gang i forbindelse med de vedtægtsbestemte åbne borgermøder og at forvaltningen skal afgøre, om det kan godkendes eller ej.
Dette vil være i strid med vedtægternes formålsparagraf, idet det utvetydigt fremgår, at Miljørådet fungerer uafhængigt af forvaltning og byråd:
• §1 Formålet med Miljørådet i Furesø Kommune er at:
– udbrede og forankre bæredygtige initiativer og bæredygtig adfærd
– danne forum, hvor væsentlige spørgsmål om miljø, ressourceforbrug, klima, natur, friluftsliv, fysisk planlægning og bæredygtig udvikling kan drøftes
– medvirke til at styrke det lokale demokrati på miljø-, klima-, natur- og planområdet,
inddrage foreninger og borgere med viden og idéer og fremme konstruktiv debat på området.
Det fremgår ligeledes af vedtægternes §2, som er citeret i indledningen, at Miljørådet agerer uafhængigt.
5) Det skal i øvrigt påpeges, at den ændring af vedtægterne, som benævnes ”tilpasning af kommissorium” og som forslaget indebærer, ikke er i overensstemmelse med det vedtægterne for Miljørådet i Furesø Kommune bestemmer:
• §14 ”Miljørådet kan indstille til Furesø Kommune, at vedtægterne ændres.
Ændringer til vedtægterne for Miljørådet i Furesø Kommune fastsættes af Furesø Kommune i samarbejde med Miljørådet.”
Endelig kan siges, at Miljørådet siden 2019 bl.a. kontinuerligt og ihærdigt har arbejdet målrettet på, at understøtte Furesø Kommunes klimaplan om bl.a. markant mindre CO2-udledning via de åbne og meget velbesøgte borgermøder, som Miljørådet er forpligtet til at afholde.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder