Af Lars Carstensen (K), gruppeformand (K), medlem af økonomiudvalget
Det er med stor bekymring, at jeg ser, at kommunens kassebeholdning over de sidste tre år er blevet ved med at blive mindre og mindre. Byrådet har netop besluttet at forhøje kassekreditten i banken, så det bliver muligt at overtrække kontoen med op til 500 millioner kroner. Vi konservative stemte som de eneste imod at øge kassekreditten, og jeg vil gerne uddybe, hvorfor.
I økonomiudvalget har vi fået fremlagt et bilag med graf, som viser udviklingen i vores kassekredit. Det er ikke for sarte sjæle! Vi kan se, at vi ifølge grafen har overskredet vores kreditmaksimum på kassekreditten fem gange i år. Maksimum på kreditten var på 350 mill. kr. Vi har været oppe på et træk på over 400 mill. kr.
Kommunen ejer værdipapirer for 400 mill. kr., som tæller med som kassebeholdning. At der løbende sker udsving i ind- og udbetalinger, er for så vidt normalt, og det er normalt at have en kassekredit. Derfor har jeg ikke noget problem med den hidtidige kassekredit på 350 mill. kr., for vi havde jo pengene stående i værdipapirer. Det, der gør mig nervøs, er, når vi bliver præsenteret for et forslag om en forhøjelse til 500 mill. kr. For første gang vil vores låntagning overstige vores værdipapirbeholdning!
Det ville vi måske kunne leve med i en kort periode, hvis vi kunne se, at den nedadgående tendens i kassebeholdningen snart vil vende. Det er der desværre ikke tegn på. Jeg frygter, at vi igen til næste år skal forhøje kassekreditten.
Hvad er så løsningen? Jeg mener ikke, at løsningen er at forhøje kassekreditten. Løsningen er at sælge værdipapirer, så vi ikke stifter gæld. Én ting er at investere overskudslikviditet i værdipapirer, men det er noget helt andet, når vi reelt låner penge til spekulationsformål. Der er nogen, der siger, at det er en god investering at beholde værdipapirerne. Det er det ikke. For vi har et afkast på 2,5%, men renten på kassekreditten var på 3,75% i 2023. Det eneste, der kan gøre investeringen bedre end udgiften på kassekreditten, er stigende kurser. Og det er rent gætteri uden fagligt belæg. Det er derfor, jeg siger, at det er at gamble med borgernes penge. Det kan vi som fornuftige konservative ikke stiltiende være med til.
Vi konservative opfordrer borgmesteren til at fremlægge et likviditetsbudget, som viser, om og hvornår den nedadgående trend i kassebeholdningen kan vendes. Og hvis der er en ende på det, hvor dybt vi skal ned i gæld, før det vender. Vi skal huske, at hver en krone, vi låner, skal betales tilbage. Fra konservativ side ønsker vi os en mere konservativ finansiel politik.
Debat – Vi ønsker mindre gambling med økonomien
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest
2 kommentarer til “Debat – Vi ønsker mindre gambling med økonomien”
Lyder ualmindelig fornuftigt.
En kommune skal selvfølgelig ikke spekulere for lånte penge. Det kan gå rigtigt galt, hvis aktierne falder.
Der er lukket for kommentarer.