HOFOR er i gang med nedrivningen af det gamle Søndersø Vandværk. Det er med stor fokus på bæredygtighed.
Et nyt stort vandværk er skudt op ved Søndersø. HOFOR har bygget det med fokus blødgøring af vandet i fokus.
Lige ved siden finder man det gamle Søndersø Vandværk. Det skal rives ned og bygges op igen. Dog har Furesø Kommune bestemt af nordfacaden skal bevares.
Lige nu buldrer og brager det og store nedrivningsmaskiner i gang inde i bygningen.
Men egentlig foregår det nænsomt og med fokus på bæredygtighed. Det betyder, at 144.000 mursten skal genbruges. Jeppe Poulsen er bæredygtighedsansvarlig for HOFORs nye vandværker.
HOFOR ombygger den gamle vandværksbygning, og en del af arbejdet består i at genbruge mange tusinde mursten for at sænke CO2-udledningen fra byggeriet. Det fortæller projektleder og bæredygtighedsansvarlig for vandværksprogrammet Jeppe Poulsen.
– Det kræver rigtig meget energi og dermed CO2 at producere nye mursten. Derfor er det vigtigt, at væggene bliver revet forsigtigt ned, så vi skåner så mange mursten som muligt, så vi kan genbruge dem, siger Jeppe Poulsen.
Overskud af mursten kan bruges andre steder
Jo flere mursten HOFOR kan genbruge, jo bedre, fortæller projektlederen:
– Vi ender med at kunne genbruge cirka 144.000 mursten fra nedrivningen, og det er faktisk flere, end vi har brug for til ombygningen. Derfor vil vi have sten i overskud, som HOFOR kan bruge i andre byggerier og dermed også spare CO2 der.”
Murstenene skal renses, før de kan genbruges. Det foregår hos et firma på Fyn.
– Det kan lyde af meget at køre mursten til Fyn for så at køre dem tilbage igen. Men det udleder stadig samlet set langt mindre CO2, end hvis vi havde købt nye mursten, fordi nye sten kræver så meget energi at producere, konstaterer Jeppe Poulsen.
1 kommentar til “Det buldrer og brager ved Søndersø – 144.000 mursten genbruges”
En klimafornøjelse at HOFOR genbruger mursten af hensyn til CO2 besparelse🤪♻️💚
Der er lukket for kommentarer.