
Hvor som helst – når som helst. Eskadrille 721s ordsprog stod mejslet ind i træværket på Hjortøgård, som i årtier var base for flyvevåbnets hårde hunde.
Opgaverne er såvel hårde, bløde, opsigtsvækkende og til tider halsbrækkende. Eskadrille 721 er flyvevåbnets transporteskadrille og foretager operationer for såvel den danske stat, NATO, FN og nødhjælpsorganisationer.
Eskadrillen startede i 1926 med oprettelsen af Marinens Flyvevæsens 1. luftflotille, som udførte opgaver som rekognoscering, fiskeriinspektion, transport og eftersøgning, men også havde kapacitet til bombe- og torpedokast. Under besættelsen blev flotillen nedlagt og flyene blev ødelagt af modstandsbevægelsen i 1943. Efter krigen genopstod flotillen, men i forbindelse med dannelsen af et moderne luftvåben, blev den omdannet til Eskadrille 721 i 1951.
I 1956 blev eskadrillens 17 piloter, 20 flyveteknikere og 44 værnepligtige flyttet fra Kastrup til Flyvestation Værløse.
Eskadrillens mest kendte fly er utvivlsom det gigantiske Hercules, som man rådede over fra 1975. Værløseborgeren fik ofte fornøjelsen af den overdøvende larm fra motorerne, når de varmede op.
Gulfstream kender de fleste. Det var de kongelige og statsministerens fly, når der skal flyves til officielle opgaver i udlandet, men de tre Gulfstream-fly blev erstattet af tre Challenger transportfly i 1999.
Eskadrillen rådede også over fly som Catalina amfibiefly, Boeing B 17G, som blev brugt til at kortlægge Grønland. C 47-Dakota og Skymaster var også en del af flåden.
Værløse-borgere vil især huske sommerbørnene fra Tjernobyl. Eskadrille 721 stod i mange år bag transporten af børn fra området ved det ulykkesramte atomkraftværk i Tjernobyl. Børnene fik en god, lang sommerferie i Danmark, og vendte velnærede tilbage til deres hverdag i Sovjetunionen.
Eskadrille 721 holdt til i området ved Sandet. Hjortøgård var hovedkvarteret, men man havde også hangarerne i området ned mod landingsbanen. Hangar 46 og 72 var base for de fleste af ekstadrillens fly, men havde også et en villa bag shelter 207. Her fra blev eskadrillens aktiviteter koordineret, men også denne villa er fjernet. I dag er den bålplads på stedet. I tilfælde af fjendtligt angreb var det meningen, at eskadrilleledelsen skulle løbe de få meter over Perimetervejen til Bunker 86. Her var der et lille kommandocenter med kommunikationsmidler, så eskadrillen kunne fortsætte sine aktiviteter.
Hovedkvarteret Hjortøgård gik til i en brand kort efter Flyvestation Værløse lukkede som operativ base i 2004, dermed forsvandt de fleste fysiske minder om eskadrillens aktiviteter i Værløse. Eskadrille 721 flyttede til Flyvestation Aalborg.