Et år på venteliste til dagtilbud – Tilflyttere havde en anden drøm

Hareskov Børnehus har ikke plads til Steffen og Malenes børn. I det hele taget står tilflyttere til Hareskovby i en svær situation, når det handler om børnepasning tæt på hjemmet.

Malene Josty og Steffen Gantzel Pedersen kan som nytilflyttere ikke få en plads til deres to drenge i Hareskovs dagtilbud, da kapaciteten er strukket til det yderste.
Af: Malene Lorentzen Warner
I juli 2023 skrev Malene Josty og Steffen Gantzel Pedersen under på en købskontrakt til et hus i Hareskov. Med nøglerne til deres nye hjem i hånden så de frem til at skabe en tilværelse væk fra byens larm og stress for deres to drenge. Men den drøm må de se langt efter, da det er umuligt for dem at få plads i Hareskovs tre dagtilbud.
– Vi føler ikke, at vi kan starte vores liv op og blive en del af det lokale. Det havde vi håbet på, at vi kunne. I hvert fald efter et år, siger Steffen Gantzel Pedersen
Til maj har familien ventet et år på plads i Hareskovs tre dagtilbud.
– Det var en anden drøm vi havde, da vi flyttede til Hareskov, siger Steffen Gantzel Pedersen.

Dagtilbuddene er en lukket klub for tilflyttere
Alle tre børnehaver i Hareskov er fyldt op, og ventelisten er lang.
– De (red. kommunen) har skrevet ordret, at den eneste mulighed for, at vi kan få en plads, er, hvis andre familier fraflytter. Jeg tror, at antallet af familier, der fraflytter, er begrænsede, da de fleste familier ønsker at slå sig ned her, lyder det fra Steffen Gantzel Pedersen.

Børnehuset Bøgely på Ravnehusvej havde heller ikke plads.

Selvom ventelisterne er lange til børnehaverne, har deres yngste søn været forrest i køen til en vuggestueplads siden januar. Men den lange ventetid betyder, at han ikke kan bruge pladsen til noget.
– Kommunen mener, at det er to forskellige steder (red. vuggestue og børnehave). Så selvom der kunne være en plads til ham i vuggestuen nu, kan han ikke få den, da der ikke vil være plads til ham, når han skal i børnehave om et halvt år. De siger, at det skyldes, at der starter mange børn, der har fået en vuggestueplads, og de har krav på at skifte fra vuggestue til børnehave, forklarer Steffen Gantzel Pedersen.
Det betyder også, at deres yngste søn skal starte forfra med ansøgningen som børnehavebarn, og ender på samme anciennitetsplads som den store, der ikke kan tilbydes en plads inden skolestart i 2025.
Derfor forventer parret, at de skal fortsætte med at pendle til Frederiksberg, hvor drengenes nuværende daginstitution ligger, frem til sommeren 27, hvor deres yngste søn skal starte i skole.
– Det er fuldstændig umuligt for dem at komme ind i Hareskov. De kommer ikke ind i systemet, fordi de er tilflyttere, siger Steffen Gantzel Pedersen.

Det sydlige Furesø mangler plads
Familien har fået plads i Espebo, Søndersø Børnehus og Solbjerg Børnehus, indtil der er plads i Hareskov. Men Malene Josty og Steffen Gantzel Pedersen ønsker ikke at tage imod pladserne.
– Vi har ikke lyst til at rykke vores børn rundt som ludobrikker. Selvom det er hårdt for os at køre til Frederiksberg hver dag, så foretrækker vi det. Det er ikke rimeligt over for dem at skulle starte forfra med at skabe nye relationer, siger Steffen Gantzel Pedersen
Han forklarer også, at det ville være besværligt for dem med daginstitution i det nordvestlige Værløse, da de begge arbejder inde i byen. Derfor ærgrer det Steffen Gantzel Pedersen, at kommunen ikke tager højde for tilflyttere i den sydlige del af Furesø.
– I et område tæt på København, hvor børnefamilier finder det attraktivt at bosætte sig, er det en simpel antagelse, at der kommer tilflyttere hvert år. Det overrasker mig, at man ikke har taget højde for det.
Anna Fosdal, der er dagtilbudschef i Furesø, kan ikke udtale sig om konkrete familiers situation, men henviser til, at de forsøger at imødekomme alle ønsker i det omfang, det er muligt.
– Det, jeg synes er vigtigt, er, at man kan få et dagtilbud, når man har brug for det. Og det kan man i Furesø. Ikke nødvendigvis det dagtilbud, man lige præcis ønsker, men så et andet dagtilbud, siger Anna Fosdal.
Hun anerkender, at det kan være svært som tilflytter, og at nogle familier må køre lidt længere for en dagtilbudsplads. Men hun understreger, at der altid bliver fundet en plads til alle familier i Furesø.
– Vores pladsanvisning gør meget ud af at vejlede familier, så de har et realistisk bud på, hvornår det er forventeligt at få en plads. Hvis man flytter til et sted, hvor det ikke er realistisk at få en plads inden for skoletidshorisont, så er det også det, man vil vejlede omkring, så familierne kender til deres muligheder.

Fordelingen er ikke holdbar
Selvom der overordnet er plads i Furesøs dagtilbud, så anerkender Anders Medum Groth (RV), at den ulige fordeling af dagtilbudspladserne i Furesø ikke er holdbar i længden.
– Det er trist, at man som glad, ny borger flytter til kommunen og så opdager, at man ikke kan få plads i de lokale dagtilbud. Det skal vi kunne gøre bedre, siger Anders Medum Groth.

Børnehuset Åkanden på Skovbovænget er også lukket land for tilflyttere.

Han forklarer, at Udvalget for Børn- og Skole arbejder på mulighederne for at ændre optegningsreglerne.
– Vi vil se på, om vi både kan give alle vores borgere lidt mere ro på, når de skriver sig op, og at tilflyttere ikke kommer alt for langt bag i køen, uden at det går ud over dem, der bor her i forvejen.

Svært at blive en del af det lokale
Malene Josty og Steffen Gantzel Pedersen frygter en svær skolestart på Hareskov Skole for deres ældste søn, fordi han ikke når at blive en del af det lokale miljø. Og det samme gælder lillebror, når det er hans tur til skolestart.
– Her den 1. maj begynder de tre børnehaver i Hareskov et forløb, hvor de alle mødes, og hvor de skal være sammen med dem, som de skal gå i klasse med. Det havde vi håbet på, at han kunne blive en del af. Men det bliver han ikke, siger Steffen Gantzel Pedersen
– Vi kan ikke få nogen lokale venner heroppe, fordi vi kender ikke nogen. Vi har ikke de her miljøer (red. skoler og børnehaver), som man normalt mødes i.
Familien understreger, at de ikke er sure, men snarere kede af hele situationen og er usikre på, hvad de skal gøre.
– Det kunne være, der var en anden kommune, som vi ville blive glade i. Og det er jo bare lidt ærgerligt, når vi havde fundet et sted, vi var glade for.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Et år på venteliste til dagtilbud – Tilflyttere havde en anden drøm”

  1. Problemet er at vi ikke prioriterer fællesskabet og så længe borgerne hellere vil have skattelettelser giver det problemer i mange henseender.

Der er lukket for kommentarer.