
Den japanske kunstner Tetsuo Harada brugte symposiet ved Farum Skulpturpark til at forbinde kunstværket med sine andre værker over hele verden.
Af Mikkel Kjølby
Det var et regulært scoop, at man fik den japanske billedhugger Tetsuo Harada. Fra sin base i Paris har han skabt kunstværker over hele verden. Det er sket under arbejdstitlen Earth Weawing.
– Han havde en idé om at lave en ring af skulpturer over hele verden. Et netværk hele vejen rundt om jorden. Skulpturen i Farum Skulpturpark skulle være en del af det værk, fortæller Zanne Jahn.
Tetsuo Harada har brugt den samme type sten – rose-granit – i alle sine værker.
I Farum skabte han tre skulpturer i et værk. De slynger sig på placeringen nærmest Farum Sø.
– Det skulle stå i en bestemt retning for at være en del af netværket af skulpturer, forklarer Zanne Jahn.
Tetsuo Harada havde som alle de andre kunstnere en assistent med til Farum, men halvvejs inde i symposiet stod det klart, at han havde gabt over for meget. Han tilkaldte sin søn, som også er en anerkendt billedhugger. På den måde nåede de i mål med at skabe tre kunstværker i et.
Men når man står ved værket, kan det være vanskeligt at forstå meningen med det.
– Det er vigtigt at kende historien om netværket for at forstå det. Jeg ville så gerne have, at man satte QR-koder op ved kunstværkerne, så ville alle få mere ud af det, siger Zanne Jahn.
Historien om Farum Skulpturpark
I sensommeren 1999 kom otte af verdens bedste billedhuggere til Farum. De byggede otte særlige værker i Fredtofteparken ved Farum Sø under et såkaldt symposium. Zanne Jahn arrangerede symposiet og oplevede kunstnerne på nærmeste hold. Ikke kun i Fredtofteparken, men også ved de mange fester på Bregnerød Kro.
Undervejs blev det til en folkefest med 80.000 gæster og en række TV-stationer på besøg. Farum Skulpturpark blev åbnet den 29. august 1999.
Farum Skulpturpark er siden blevet fremhævet i en udgivelse om Europas flotteste skulpturparker.