Farum Skulpturpark – Øjnene af Pål Svensson

Pål Svensson viste fantastiske kunstneriske evner, da han fremstillede Øjnene.

Hvordan laver man egentlig et rundt kunstværk ud af en firkantet granitblok. Pål Svensson viste det ved symposiet for Farum Skulpturpark.
Af Mikkel Kjølby
Ordet ”kunst” kommer af ordet ”kunne”.
Det kræver altså kundskaber at kunne fremstille noget smukt og dragende. Det tekniske niveau viste den svenske kunstner Pål Svensson foran publikum i forbindelse med symposiet, der førte til dannelsen af Farum Skulpturpark.
Pål Svensson lavede kunstværket ”Se ind i lyset” to runde kugler, hvor han har poleret et par øjne frem.
– Der ankom to firkantede granitblokke, og jeg tænkte: hvordan får det til at blive rundt? lyder det fra Zanne Jahn, som stod for det logistiske og praktiske arbejde i forhold til symposiet.
På Svensson havde redskaber med til formålet. Han målte trekanter op og tegnede dem på stenene. Hvorefter han huggede trekanterne af. Så tegnede han nye trekanter og huggede dem af. Lige så stille arbejdede han sig ind mod den runde form.
– Han startede i toppen af stenene, og da han var tilfreds med formen på toppen af de to sten, så kom der en kran og vendte dem om, så tog han fat på den anden halvdel, forklarer Zanne Jahn.
Til sidst var de to sten i den ønskede runde form, men selve øjet manglede.
-Folk tror, at øjnene er malet på, men det er de ikke. De er slebet og poleret frem, hvilket giver den rette farve, siger Zanne Jahn, som i den grad lod sig imponere af den svenske billedhugger.
– Han har virkelig knoklet med den skulptur, fastslår Zanne Jahn.
Pål Svenssons værker kan ses andre steder i byen. Farum Kommune bestilte et værk til pladsen foran Farum Arena.
Det blev værket Black Sun and Silver Moon. Også her har han brugt en rund form, men denne gang hører der en rustfri stålsætning med, den rager op i luften.
På Kultortorvet står skulpturen Vindöga. Den er et minde om en udstilling i Farum Kulturhus. Vindöga var for stor til at komme ind i kulturhuset, derfor blev den sat på pladsen ved Farum Bytorv.

Historien om Farum Skulpturpark
I sensommeren 1999 kom otte af verdens bedste billedhuggere til Farum. De byggede otte særlige værker i Fredtofteparken ved Farum Sø under et såkaldt symposium. Zanne Jahn arrangerede symposiet og oplevede kunstnerne på nærmeste hold. Ikke kun i Fredtofteparken, men også ved de mange fester på Bregnerød Kro.
Undervejs blev det til en folkefest med 80.000 gæster og en række TV-stationer på besøg. Farum Skulpturpark blev åbnet den 29. august 1999.
Farum Skulpturpark er siden blevet fremhævet i en udgivelse om Europas flotteste skulpturparker.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder