Fødselsdag – Bio-Keld 80 år

Keld Petersen - Bio-Keld - som vi kender ham. En god vært med et glas vin i hånden. Privatfoto.

Onsdag den 20. marts 2024 runder Keld Petersen 80 år.
I Værløse er han kendt som Bio-Keld. Han er manden, som satte liv i den gamle faldefærdige Værløse Bio og fik borgerne tilbage i biografens hyggelige mørke.
Keld Petersen voksede op på Vesterbro i København, hvor han brugte så mange timer som muligt i den lokale biograf.
Han stiftede familie – børnene Morten og Tine – sammen med Dorthe og flyttede til Hundested, hvor han fik arbejde som leder af ungdomsskolen. Filminteressen fik svære kår, da den lokale biograf lukkede. Keld og Dorthe gik i 1975 sammen med seks andre familier om at stifte Hundested Kino med Keld som daglig leder.
I 1988 åbnede sig en ny mulighed. Efter mange gode år var det gået nedadbakke for Værløse Bio. Værløse Kommune købte biografen og ledte efter en forpagter. Keld Petersen researchede ved at tage op til Pølsepavillonen og spørge løs om borgernes syn på den gamle biograf fra 1954.
Kelds viden og ildhu overbeviste ansættelsesudvalget, og så satte Keld alt ind på at gøre Værløse Bio til en succes. Han brugte sit vindende væsen i glansrollen som Bio-Keld og forstod forstadens glubende appetit på kulturelle oplevelser.
Selvom der ikke var et caféområde indbød han til filmaftener med spisning. Alt i mens borgmester Ernst Ellgaard balancerede med plastikkrus og paptallerken i biografsædet, fik Keld overtalt ham til at lave en udbygning. Ellgaard foreslog en glasbygning, og sådan blev det.
Den nye glasbygning stod klar den 1. august 1991 og indvarslede nye tider for den gamle biograf. Nu kom alle premierefilmene til Værløse. Samme år blev Værløse Bio kåret til Årets Biograf. Under stor festivitas blev der nedsat en flise foran Værløse Bio. Den er der skam endnu.
Værløse Bio & Café blev hurtigt et trækplaster. Keld viste Hollywood-film side om side smalle film fra Østeuropa og nød at snakke med gæsterne i caféen. Det gik fra fremgang til fremgang. I 1998 kom Sal 2 på.
Keld forberedte generationsskiftet i god tid. Datteren Tine fik ansvaret for personalet og i 2004 overtog hun sin mors del af forpagtningen. I 2014 gik Keld på pension, og Tine overtog hele ansvaret.
Keld nyder sit otium i lejligheden på Hundested Havn. Indimellem kommer han på visit i Værløse Bio og Café.
Det sker faktisk på hans fødselsdag, hvor han spiser frokost med gode venner.
Nære venner er velkomne til at kigge forbi ved 12-tiden.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest