Fontænehuset kæmper med paradokser

Fontænehusets leder Helle Kronborg kæmper for at komme ud af en situation, hvor paradokserne står i kø.

I 1961 skrev Joseph Heller romanen Catch 22 om en situation, hvor Yossarian kæmper for at komme ud af krigen, men bliver mødt af regler, hvor han er fanget i krigens helvede lige meget hvad. Uden sammenligning i øvrigt oplever lederen af Fontænehuset, Helle Kronborg, lidt det samme.

Nedskæringer gør det umuligt at komme ud af driftstilskud
Furesø Kommune har af to omgange skåret Fontænehusets driftstilskud med i alt 1 mio. kr., så der i dag er 400.000 kr. tilbage. Det er det samme som at beskære antallet af pladser til borgere i §79 tilbud (uvisiterede tilbud). Da huset er medlemsdrevet, betyder det, at Fontænehuset ikke har kapacitet til at borgere kan komme ind fra gaden og få den nødvendige hjælp til at komme videre med livet.
– Det er et kæmpe paradoks, lyder det fra Helle Kronborg.
I bund og grund er Fontænehuset et arbejdsfællesskab for mennesker med psykiske udfordringer. Et grafisk værksted danner grundlaget for det hele. Tidligere havde Fontænehuset også et udgående hold, bestående af en medarbejder og et sjak af borgere, som udførte havearbejde i lokalområdet, men det er sparet væk.
– Det er et fedt hus. Vi forebygger alt muligt i forhold til brugerne. Ved at komme her og yde en meningsfyldt arbejdsindsats under hyggelige former bliver borgerne ikke ensomme, eller risikerer at miste deres lejlighed, fordi de ikke får den rette hjælp. Vi griber dem tidligt og fører dem stille og roligt tilbage til livet. Det redder liv og forebygger indlæggelser. Det er svært at forklare, hvor dyrt det bliver for samfundet, hvis vi må lukke Fontænehuset, forklarer Helle Kronborg.
Løsningen er at blive fri af det kommunale driftstilskud, men hvordan når man til det punkt, når man ikke har resurserne til det.
– Vi arbejder hårdt på at blive fri af det kommunale driftstilskud. Det er svært, når man hele tiden bliver beskåret, inden vi når at finde nyt arbejde. Driftstilskuddet er baseret på pladser. Huset er baseret på, at borgerne er her i et arbejdsfællesskab, som sikrer borgerne en rolig vej tilbage til livet, men hvis borgerne er væk, kan vi ikke forebygge, siger Helle Kronborg med en sigende mine.

Jagter sin egen hale
For det er altså som om, at Fontænehuset jagter sin egen hale.
– Jeg kan ikke spare flere personaletimer væk. Hvis jeg fjerner en medarbejder, kan vi ikke have borgerne her. Hvis borgerne ikke kan være her, giver det ikke mening at have Fontænehuset, siger Helle Kronborg.
Men hvordan i alverden er Fontænehuset kommet i den situation?
– Vi er en ”Kan” ting og ikke en ”Skal” ting. Og så er vi ikke under det kommunale system. Derfor er det let at spare på Fontænehuset i forhold til de kommunale tiltag, vurderer Helle Kronborg.
Efter en karriere som socialrådgiver hos en privat aktør tiltrådte Helle Kronborg som leder af Fontænehuset den 1. juni 2021. Hun knokler på for at finde nye finansieringsformer og forventer at det lykkes, så Fontænehuset også i 2024 kan løse sin opgave.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest